Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga kusten ska lyftas ännu ett snäpp – med arkitektritade vindskydd och stugor

Ett helt nytt projekt för att lyfta Höga kusten ännu ett snäpp är på gång.
Målsättningen är att det ska byggas arkitektritade vindskydd och övernattningsstugor längs Högakustenleden.
Träkonstruktioner med modern design som smälter in i naturen

– Vi hade egentligen tänkt köra igång projektet redan i sommar men det blir nog inte förrän nästa år, säger Martin Björklund som är byggnadsingenjör hos arkitektföretaget Sweco i Örnsköldsvik.

Varje sommar ska man bjuda in 20-talet arkitektstudenter från Sverige, Norge, Finland och Danmark till praktik i Höga kusten. De ska dessutom få hjälp av byggelever från Parkskolan i Örnsköldsvik.

– De ska få kombinera naturinspiration med att rita nya konstruktioner och praktiskt arbete, säger Jerry Engström, ägare av Friluftsbyn.

Friluftsbyns del i projektet är just naturupplevelserna, de ska leda vandringar och paddla kajak bland annat. Naturupplevelserna i Skuleskogen ska ge eleverna idéer till nästa del, skapandet.

De ska rita och tillverka vindskydd och annat som underlättar friluftsliv och naturturism. Bara fantasin sätter gränser, påpekar arrangörerna.

– Det ska dessutom vara byggen som allmänheten har nytta och glädje av. Längs Högakustenleden kan det till exempel vara glest med sådan service.

Men det är inte vilka byggen som helst utan sådant som ska smälta in i närmiljön och ha naturen som grund.

– I Norge har man hunnit längre med det här än vi gjort. De bygger till exempel hotell med tak som får fjällets rundning och helglasade sidor för utsikten. Det pågår sådana projekt ibland annat på Lofoten, säger Jerry Engström.

Med lärare, arkitekter och studenter räknar man med att det blir tre arbetslag på 10-15 personer som hinner med var sitt bygge under sommarpraktiken.

Ekonomiskt håller man på att sy ihop en lösning där bland andra Sweco själva kommer att backa upp projektet.

Något man också måste göra är att hitta en överenskommelse med länsstyrelsen. Det gäller sådant som tillåtelse att placera ut vindskydd och stugor i skyddade områden och hur underhåll och skötsel ska fungera.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.