Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga Kusten Flyg tredje störst på Arlanda

Höga Kusten Flyg är nu den tredje största operatören på Arlandas inrikesflyg.

Efter köpet av Nextjet har bara SAS och Norwegian fler avgångar än Örnsköldsviksföretaget.

Annons

I slutet av förra året köpte Höga Kusten Flyg upp det betydligt större flygbolaget Nextjet. Ett köp som gjorde bolaget till en av de största aktörerna i den svenska flygbranschen. Så stort, att det nu per vecka har tredje flest starter och landningar på Arlanda. En stor förändring, då bolaget tidigare enbart trafikerade sträckorna mellan Arlanda och Örnsköldsvik respektive Jönköping.

Trots detta anser styrelseordförande Jan-Olof Backman att det för honom är mycket av samma.

– Det är ingen större skillnad. Man måste ha samma personer, och jobba på samma sätt. Det är bara det att det nu är lite större, säger han.

Fusionen av företagen anses på det stora hela ha gått bra, även om det förekommit smärre brister.

– Det har gått enligt planen, men det är klart att det alltid finns utmaningar när man slår ihop bolag. Det är inte som att stoppa handen i handsken.

Enligt Jan-Olof Backman valde bolaget att titta närmare på Nextjet när flygbolaget Bratheens köpte upp Golden Air, som Höga Kusten Flyg hyr sina plan av.

– Hade inte Golden Air blivit uppköpta hade vi inte köpt Nextjet. Men vi kunde inte ta för givet att vi fick hyra planen, det var för stor osäkerhet, säger han.

Genom företagsköpet fick Höga Kusten Flyg egna plan, och kommer börja använda dem i höst på sina ursprungliga sträckor.

Jan-Olof Backman säger att mindre flygbolag med mindre omsättning ofta har svårt att ha egen markpersonal då det kostar för mycket pengar. Att de kan bli tvungna att hyra in extern sådan, och att det ofta kan bli dyrt i längden. Med ett större bolag anses det problemet försvinna.

– Vi kan sänka kostnaderna väsentligt med egen personal. Från maj kommer vi därför ha ett nytt bolag med 30 anställda, som kan ta hand om incheckning och bagage. Då blir vi runt 300 totalt, säger han.

Annons