Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga Kusten Airport satsar på charter: "Efterfrågan finns absolut redan i dag"

Nu ger sig Höga Kusten Airport in i jakten på charterturister. I måndags gick en anbudsförfrågan ut i jakten på intressenter för att driva trafiken. Bland annat vill man flyga hit äventursturister från kontinenten.

Planerna har funnits i flera år, men den kraftiga ökningen av turister och intresset för Höga kusten i utlandet har gjort att man nu vill göra allvar av planerna.

– Det finns redan intressenter som hört av sig, men en så här stor satsning måste ut på offentlig upphandling, säger flygplatsens vd Tomas Jansson.

Exakt hur upplägget kommer att se ut kan han inte svara på ännu. Det beror bland annat på vad anbudsförfarandet ger för resultat.

– Men en tanke är i alla fall att flyga upp charterturister från från kontinenten, från Ruhr-området.

Satsningen på charterflyg till Höga kusten är något Friluftsbyns ägare och turistentreprenören Jerry Engström blir mycket glad över.

– Det här var jättekul att höra, efterfrågan finns absolut redan i dag. Vi har väldigt många turister från framförallt Tyskland och Nederländerna och det här skulle kunna bli ett stort lyft för alla truristentreprenörer i området, säger Jerry Engström.

– Sedan gäller det också att även komplettera med hyrbilar och busstrafik. Just logistiken har varit en begränsning.

Han säger att många tyskar och holländare i dag flyger till Arlanda och sedan hyr bil för att köra hit upp. Möjligheten till direktcharter skulle locka ännu fler utländska turister.

Läs mer: Så vill Jerry Engström få Höga kusten att blomstra

Den flygtrafiken kan sedan kombineras med att erbjuda ångermanlänningar charter söderut.

– Det finns många alternativ, exempelvis Kroatien eller Barcelona, säger Tomas Jansson.

I satsningen ingår också ett samarbete med flygplatserna i Skellefteå och Kalmar. Det stärker tyngden i upphandlingen och gör att det även skulle gå att ordna charter med mellanlandning för att öka underlaget.

I slutet av september hoppas flygplatsen på att ha mer detaljer efter att den första anbudsomgången avslutats.

– Sedan blir det skarpt läge med själva upphandlingen.

Tomas Jansson påpekar att Höga kusten airport är så stor i sig att det går att ta emot och skicka i väg stora charterplan. Förutsättningarna för detta är till och med bättre än för Midlanda, påpekar han.

– Det skulle gå att ordna direktflyg härifrån till Kanarieöarna.

I huvudsak är det sommarsäsongen man siktar på, men det är inte utesluetet med charter under vissa andra perioder också.

– Det finns många saker på gång, men allt kan jag inte berätta om i tidningen i detta läge.

Däremot säger han att om alla bitar faller på plats skulle satsningen kunna bli verklighet redan till våren 2017.

Läs mer: Ägarbytet påverkar inte flygplatsen

Läs mer: Det har redan tidigare förkommit viss charter