Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga iransk-amerikanska möten väntar

Annons

Höga iransk-amerikanska möten väntas i FN i dagarna om Irans energiprogram. Vita huset utesluter inte att ländernas presidenter ska mötas - samtalen kan också bli en milstolpe för relationen mellan länderna.

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland träffar Irans utrikesminister Javad Zarif i New York, sannolikt på torsdag, och även USA:s utrikesminister John Kerry ska delta.

Samtalet ska bland annat behandla misstankarna om ett iranskt kärnvapenprogram - något som Iran förnekar. I stället framhåller landet att man har rätt att anrika uran för fredliga syften.

Mötet kan bli en milstolpe i relationen mellan USA och Iran, som inte haft diplomatiska kontakter sedan den islamistiska revolutionen 1979.

Samtidigt säger Vita huset att det inte är uteslutet att president Barack Obama träffar Irans president Hassan Rohani.

Två inflytelserika senatorer uppmanar dock Obama att inta en hård linje gentemot Iran i sitt tal i FN:s generalförsamling i veckan. Demokraten Robert Menendez och republikanen Lindsey Graham anser att Obama bör fastslå USA:s mål om att inte tillåta att Iran lyckas skaffa sig kärnvapen och att han också bör kräva kontrollerbara åtgärder i den riktningen från Teheran.

Mer läsning

Annons