Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga halter arsenik i länets brunnar

Många som dricker vatten ur egen brunn borde sluta med det. Halten av giftiga ämnen är nämligen ofta alldeles för hög. Detta gäller bland annat Västernorrland.

Tillsammans med vattnet kan man få i sig bland annat cancerframkallande arsenik liksom uran, radon, bor, krom, fluor, nickel, bly och strontium.

Dessa fakta har Statens geologiska undersökningar (SGU) plockat fram tillsammans med Statens strålskyddsinstitut. Resultaten redovisas i senaste numret av Ny Teknik.

I Sverige tar 1,2 miljoner människor alltid sitt vatten från egen brunn. Lika många använder brunnsvatten vid sommarstugan.

SGU har undersökt 750 av dessa brunnar från i stort sett hela landet. Framför allt slås geologerna av de höga halterna av arsenik i brunnar i Västernorrland, Skellefteåfältet och Södertälje.

- Vi kan inte utesluta att det kan finnas arsenik också i andra områden som vi inte känner till, säger Britt-Marie Ek vid SGU till Ny Teknik.

I nästan 10 procent av de borrade brunnarna var också halten av radon för hög och i 17 procent låg uranhalten över riktvärdet.


(TT)