Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga halter arsenik hittade utanför Härnösand – ny studie visar stora problem

Halten arsenik i ytsediment på botten utanför Härnösand är mycket högre än på andra håll i landet. Och trots att utsläppen av många miljögifter minskat eller upphört finns miljöproblemen kvar.

Det här visar en undersökning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) gjort vid 16 mätstationer i Östersjöns utsjö.

En av dessa ligger på 200 meters djup drygt fem mil utanför Härnösand.

Där såg man bland annat att mängden arsenik på botten fyrdubblades mellan 2003 och 2008 för att sedan sjunka till "bara" en fördubbling 2014. Även kadmium hade en topp 2008.

En tydlig trend verkar också vara att mängden nickel i ytsedimenten stadigt ökar utanför Härnösand, nästan tio gånger mellan 2003 och 2010.

Botten utanför Härnösand var heller inte lika syrerik som vid nordligare mätpunkter men forskarna fann ändå tecken på liv.

På andra mätstationer i Östersjön kunde man också se regionala skillnader, men även en genomgående fortsatt problematik med för länge sedan förbjudna miljögifter och

Faktum är, enligt rapporten, att det inte går att se någon generell minskning av miljögifterna och vissa metaller i Östersjöns ytsediment under de senaste tio åren.

Eftersom det dessutom ofta handlar om ämnen som varit förbjudna i uppemot 40 år, och geologiskt lugna miljöer, misstänker forskarna att det kan finas någon aktiv källa för utsläpp man inte känner till.

– Men svensk havsbotten är ännu ett vitt område på Sverigekartan, man har bara undersökt en liten del av havsbottnarna på svenskt vatten. Det behövs mer forskning för att identifiera och oskadliggöra källorna till föroreningarna, säger Anna Apler, maringeolog på SGU.