Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter akrylamid i maten

Annons

Halterna av det giftiga ämnet akrylamid i livsmedel i Sverige har inte sjunkit sedan provtagningarna startade 2005.

I bröd och potatischips är halterna högre än i övriga Europa, enligt Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har granskat 204 produkter på den svenska marknaden; som kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kakor, kex och frukostflingor.

Halterna av akrylamid varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. Men i de flesta kategorier hittades halter som låg över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU.

34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.

Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas naturligt när potatis, kaffebönor och spannmålsprodukter upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, rostning eller fritering.

Att ämnet finns i mat är inget nytt fenomen. Det har funnits i årtionden.

Om vi sänker halterna bidrar det till att minska cancersjukligheten, säger Leif Busk.

TT: Hur oroliga bör vi vara för att knapra chips?

Det finns inte så mycket som vi som konsumenter egentligen kan göra. Vi vet att industrin tar de här frågorna på allvar och försöker sänka halterna.

Problemet är bara att ingen vet hur det ska gå till. Enligt Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, pågår forskning.

Men hittills har det inte blivit så mycket resultat, säger hon.

TT: Varför är det så svårt?

Vi har bara tittat på det här ett decennium så forskningen är fortfarande i sin linda.

TT: Hur kan forskningen vara i sin linda om ni hållit på med det här i tio år?

Det är ingen slump att Nobelpristagarna är 80 år. Forskning går långsamt.

Mer läsning

Annons