Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga flöden i älven under hela veckan

Det är klass 2-varning i Ångermanälven vilket kan ge höga flöden under hela veckan.
Men nivån i andra vattendrag och dammar har minskat upp till 40 centimeter under helgen.

Marken är mättad med vatten och regnar det mer, är det risk för fortsatta översvämningar. Men vattenflödena har minskat under hela helgen och håller vädret i sig är det risken liten.

– Prognosen ser bra ut med inte alltför mycket regn i veckan, säger Martin Göransson, ingenjör på Vattenregleringsföretagen i Östersund.

– Men det lilla som kan regna kommer att leda till avrinning direkt och minskningstakten kan därför bromsas. Det är svårt att förutspå vad som kommer att hända, vädret kan ändra sig snabbt, säger han.

Det är sjöar ovanför Vilhelmina som är fyllda till brädden och tappas på vatten. Det vattnet ska sedan ut i havet vilket kommer att påverka älven hela vägen. Kramfors kommun uppmanar stugägare vid vattnet att hålla sig uppdaterad på sin ort.

Vatten rinner fortfarande över riksväg 90 i Bollstabruk som är avstängd tillsammans med fem andra större och mindre vägar. När flödet har avstannat på riks 90 ska vägen besiktigas av bland annat geologer. Den beräknas öppna i början av veckan, enligt Trafikverket.

I Sollefteå kring Sånga Kyrka, Para, Björkå och Grillom är det fortfarande dåligt på vägarna vilket påverkar räddningstjänsten mellan Umeå och Östersund. På väg 335 vid Sånga Kyrka jobbar trafikverket med att lägga en ny trumma under vägen och fylla igen vägen med ett par tusen kubikmeter grus. Den omdirigerade vägen som går över Prästmon har fått en hel del extra trafik, men kommer att hålla bra enligt Trafikverkets beräkningar.

I Gössjödammen i Dynäs som förra veckan var nära att brista har vattennivån sjunkit med 40 centimeter. Tekniker på Kramfors kommun är ute och mäter nivåerna flera gånger om dagen. Även i vattenverket i Kyrkdal, som fortfarande är avstängt, behöver vattenkvalitén kontrolleras innan det kan öppnas igen.

Tågtrafiken går som vanligt på Ådalsbanan sedan femtiden på lördagen, men en del förseningar kan det bli fortfarande. Ett godsspår mellan Långsele och Botniabanan kommer att ta lång tid att reparera. Delar av banvallen är bortspolad och det kan ta upp till två veckor att få i ordning.

Räddningstjänsten har haft en lugn helg i Kramforsområdet.