Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga ekologiska värden i Röån

Statkraft och SCA:s beslut att skrinlägga utbyggnadsplanerna av Röån verkar ha varit klokt. I varje fall om man ser till den undersökning av bottenfaunan som gjorts och vars resultat nu presenterats.

Undersökningen har utförts på uppdrag av Sollefteå kommun och visar att Röån är förhållandevis opåverkad av människan och har höga ekologiska värden.

Limnologerna som undersökt åns nedre delar har använt en metod där man sparkat i bottensedimenten och sedan fångat upp småkryp med hjälp av en håv. Därefter har man artbestämt de djur man hittat.

Den sammanställningen avslöjar att det finns arter i ån som visar att vattnet är både rent och klarar sig från försurning.

Artfynden visar också att det finns en god syrgastillgång och att vattnet inte verkar nämnvärt skadad av mänskliga aktiviteter som jord- och skogsbruk.

I rapporten skriver biologerna att Röån kan utgöra en uppehållsort och spridningscentrumför för långt fler arter än man hittade vid denna undersökning.

"Den fina faunan i Röåns nedre del är för sin framtida existens beroende av att Röån övre delar inte skadas. Det är också viktigt att stor naturhänsyn visas i och kring alla vattendrag som mynnar i Röån", står det att läsa i rapporten.