Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög skatt men inte i topp när det gäller service

Härnösand ska vara i toppen bland landet kommuner när det gäller kommunal service. Det lovade Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Kan du lova inför valet. Och andra partier ansåg att Härnösand var på god väg. Men än är kommunen inte där. Det visar en körning i kommunernas och landstingets databas.

Annons

Kan du lova att eftersom Härnösand ligger den absoluta toppen när det gäller skatteuttag också ligger i den absoluta toppen när det gäller kommunal verksamhet? Den frågan ställde signaturen KG.

Några partier lovade medan andra var försiktiga.

Miljöpartiet lyfte fram att Härnösand rankas som en av de bästa boendekommunerna

"Sen finns det utvecklingsområden och utmaningar som vi kommer att jobba vidare med. Att lova att vi ska ligga i absolut topp inom samtliga områden är dock att lova för mycket", ansåg då Amanda Lind (MP).

Men hon jobbar för att nå målet.

– Vi jobbar intensivt vidare med att utveckla kommunens olika verksamheter. Vi har antagit nya mål för Härnösand inom framtidsområden som boende, företagande, miljö och utbildning. Vi har skickat tydliga uppdrag till nämnderna att utvecklas inom både bemötande, service och kvaliteten inom välfärden. Alla medarbetare är jätteviktiga och gör ett fantastiskt jobb. Och vi ser löpande resultat, t ex har vi nu stigit rejält i näringslivsrankingen, säger Amanda Lind (MP).

Socialdemokraterna håller med att man inte nått dit men att jobbet går framåt.

– Vi arbetar hela tiden för att alla skattemedel ska användas effektivt. Viktigast just nu är vi förbättrar uppföljning av såväl verksamheter som ekonomi. En tydlig förbättring mot tidigare, säger Fred Nilsson (S)

Moderaten Anders Gäfvert (M) lovade och menar att om han hade varit kommunstyrelseordförande hade löftet infriats bland annat genom att öka effektiviteten i den kommunala organisationen så att skattemedlen används på ett bättre sätt genom att årligen i budget ställa upp tydliga, utvärderingsbara effektiviseringsmål, och ta lärdom av liknande kommuner som har lägre skatter och högre effektivitet.

– Vi kan fortsätta att lova det vi sa för ett år sedan och alla frågor är fortfarande lika om inte mer aktuella i dag, säger Anders Gäfvert.

Läs mer:

Partierna fortfarande splittrade om hotelletableringen

Succésatsningen kan du lova – ett år efter valet

Se också: Alla Härnösandsfrågor i #kandulova