Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög risk med gifttunnor i Sundsvall

Kvicksilvret i alla de tunnor som dumpades i havet utanför Sundsvall för mer än 40 år sedan kan frigöras i framtiden. Det visar en ny rapport.

Men halterna i vattnet är för närvarande låga. Inget tyder på att de undersökta områdena i Sundsvallsbukten är en fara för allmänheten i dagsläget.

Prover har tagits på 90 meters djup i ett område där 3 300 rostande tunnor med kvicksilverhaltig katalysatormassa har hittats.

Risken för framtida läckage gör att dumpningsområdet nu ges den högsta riskklassen på en fyragradig skala.

Västernorrlands landshövding Gerhard Larsson skriver i ett pressmeddelande att han anser att tunnorna på sikt bör tas upp, men ekonomiska förutsättningar saknas för närvarande.

-De tidigare verksamhetsutövarnas ansvar är begränsat och merparten av kostnaderna måste i så fall stanna på staten-, skriver landshövdingen. Han har därför skrivit ett brev till miljöminister Andreas Carlgren i ärendet.

Att ta upp och sanera gifttunnorna väntas kosta åtskilliga miljoner kronor.

Länsstyrelsen har tidigare uppgett att det kan finnas över 20 000 tunnor innehållande sammanlagt nio ton kvicksilver på havsbotten. De dumpades som industriavfall på 1950- och 1960-talet.


/Allehanda.se