Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög efterfrågan på bomarknaden

Annons

Var fjärde fastighetsmäklare tror på stigande priser på villor medan elva procent tror på sjunkande priser.

En majoritet, två av tre, räknar med oförändrade priser.

Bilden är likartad när det gäller bostadsrätter, enligt Mäklarsamfundets undersökning bland fastighetsmäklare.

"Efterfrågan på bostäder är hög men utbudet ligger på en lägre nivå än i fjol. Vi har sett en prisuppgång på både bostadsrätter och småhus senaste året. Den här tendensen står sig även under årets sista kvartal", skriver Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Samtidigt görs affärerna upp snabbare än tidigare. Försäljningstiden från första visningen är i genomsnitt en vecka för en bostadsrätt enligt 25 procent av mäklarna. 36 procent svarar att det tar 2-3 veckor. Villor tar generellt längre tid att sälja. Snabbast går det i Stockholms län.

Påfallande många fler affärer görs upp en till tre veckor efter första visningen och mycket säljs redan före visningen, säger Ingrid Eiken till TT. Den allra viktigaste förklaringen till det tror jag är att man anpassat sig bankernas krav. Vi ser tydliga tecken på ett förändrat beteende.

För tre år sedan, hösten 2010, infördes det så kallade bolånetaket som innebar att man inte längre kan låna mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde. Resten får köparen ordna på annat sätt. Nu rör diskussionerna behovet av att få till stånd en amorteringskultur för att få ned hushållens i dag höga skuldsättning.

Det finns ett behov av fler verktyg, annars kan Sverige får problem om bostadspriserna faller. Men förändringarna måste ske med omdöme och försiktighet, säger Eiken.

Mer läsning

Annons