Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög al-Qaidaledare uppges dödad

Annons

En av de högsta ledarna för terrornätverket al-Qaida har dödats i en amerikansk raketattack i nordvästra Pakistan, uppger en anonym tjänsteman i Washington.

Attacken genomfördes av ett obemannat amerikanskt plan, en så kallad drönare, tidigare i veckan, sade källan.

Tv-kanalen CBS uppger att den dödade är Abu Yahya al-Libi, som betecknats som al-Qaidas tredjeman. CBS har inga bekräftelser på den uppgiften.

På senare tid har USA genomför allt fler drönarattacker mot misstänkta al-Qaida- och talibanfästen i klanområdena i nordvästra Pakistan.

Abu Yahya al-Libi lyckades fly från den amerikanska flygbasen Bagram i Afghanistan 2005 efter tre år i fångenskap. USA har erbjudit en miljon dollar för information om honom.

Beskedet från den amerikanska källan kommer efter det att pakistanska underrättelsekällor i tisdags rapporterat att en raketattack från en drönare hade dödat tre misstänkta islamister i klanområdet Norra Waziristan. Attacken riktades mot en bil i byn Aspalga, en dryg mil sydost om staden Miranshah.

Amerikanska källor säger ofta vid sidan av protokollet att åtskilliga ledande militanta islamister har dödats i sådana drönarattacker och att detta är enda sättet att komma åt al-Qaidaledarna.

Pakistans regering fördömer officiellt attackerna men samarbetar i tysthet enligt bedömare. Den amerikanska senatorn Dianne Feinstein undslapp sig i ett kongressförhör tidigare i år att Pakistan upplåter en flygbas åt de amerikanska obemannade planen.