Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög al-Qaidaledare uppges dödad

En av de högsta ledarna för terrornätverket al-Qaida har dödats i en amerikansk raketattack i nordvästra Pakistan, uppger en anonym tjänsteman i Washington.

Attacken genomfördes av ett obemannat amerikanskt plan, en så kallad drönare, tidigare i veckan, sade källan.

Tv-kanalen CBS uppger att den dödade är Abu Yahya al-Libi, som betecknats som al-Qaidas tredjeman. CBS har inga bekräftelser på den uppgiften.

På senare tid har USA genomför allt fler drönarattacker mot misstänkta al-Qaida- och talibanfästen i klanområdena i nordvästra Pakistan.

Abu Yahya al-Libi lyckades fly från den amerikanska flygbasen Bagram i Afghanistan 2005 efter tre år i fångenskap. USA har erbjudit en miljon dollar för information om honom.

Beskedet från den amerikanska källan kommer efter det att pakistanska underrättelsekällor i tisdags rapporterat att en raketattack från en drönare hade dödat tre misstänkta islamister i klanområdet Norra Waziristan. Attacken riktades mot en bil i byn Aspalga, en dryg mil sydost om staden Miranshah.

Amerikanska källor säger ofta vid sidan av protokollet att åtskilliga ledande militanta islamister har dödats i sådana drönarattacker och att detta är enda sättet att komma åt al-Qaidaledarna.

Pakistans regering fördömer officiellt attackerna men samarbetar i tysthet enligt bedömare. Den amerikanska senatorn Dianne Feinstein undslapp sig i ett kongressförhör tidigare i år att Pakistan upplåter en flygbas åt de amerikanska obemannade planen.