Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyns ligasystem kan göras om

Annons

SHL vill göra om ligasystemet - redan till nästa säsong. Enligt Expressen för hockeyligan diskussioner med ishockeyförbundet om att bland annat skrota kvalserien och ge wild card till lönsamma allsvenska lag.

Expressen har tagit del av dokument som visar att hockeyligan för diskussioner med ishockeyförbundet om att skrota kvalserien, låta de allsvenska klubbar med störst lönsamhet få gratisplatser till SHL och betala ut en fallskärm till lag som åker ur den högsta serien.

Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund säger till TT att förbundet inte kommer att besluta om ett förslag som innebär att lag tar plats i en serie på annat än sportsliga grunder.

Vår uppfattning är att det är sportsliga kriterier som avgör på vilken serienivå man spelar på. Det vore otänkbart att godkänna ett förslag om att ge wild cards till lag, såvida inte årsmötet fattar ett annat beslut, säger han.

Englund och förbundsstyrelsen anser att frågan om svensk elithockeys framtid är större än att bara se till de tolv SHL-lagen.

Vi har ju fortfarande en allsvenska som enligt vår syn är en elitverksamhet.

Han anser dock att förändringar behövs inom svensk elitishockey.

Det är ständigt en fråga om utveckling. Vi har också stor respekt för att man i dag på elitnivå hanterar stora summor pengar. Men hur man sen ska komma till vad som båda parter anser är en lämplig väg, det får de fortsatta förhandlingarna visa.

Englund vill inte prata om vilka frågeställningar och idéer som kommit fram i förhandlingarna med SHL, och han vet inte när förhandlingarna kan vara klara.

Ska det göras strategiska förändringar från det grunddokument som finns sedan 2004, då krävs det årsmötesbeslut.

SHL har tagit fram en lång lista med förslag som de presenterat för förbundet och parterna ska ha ytterligare möten.

SHL har berättat om planerna för vissa hockeydistrikt. Som ett svar på det har förbundsordföranden Christer Englund skrivit ett brev till alla distrikten, som Expressen tagit del av, i vilket han bland annat skriver att förbundsstyrelsen är enigt i att den inte vill att SHL ska kunna erbjuda klubbar spel i högsta ligan utan sportsliga grunder.

"Styrelsen är fullständigt överens om att den modell som har skapat vår position på ishockeyns världskarta även framgent är den modell som ska gälla. Alltså skall sportsliga meriter stå framför kommersiella grunder för en rättighet om tillhörighet", skriver Englund.

Att göra det svårare för allsvenska lag att ta sig upp i högsta hockeyligan, som SHL föreslår, får kritik från hockeyallsvenskan.

Jag förstår, och håller med om, att de ekonomiska kraven på klubbarna måste bli tuffare. Men det känns väldigt främmande i svensk ishockey att lämna det sportsliga helt åt sidan och enbart satsa på kommersiella grunder, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan, till aftonbladet.se.

Att avskaffa kvalserien får effekter på grundserien i allsvenskan, anser Bengtsson.

Vårt seriesystem är det smartaste som finns inom svensk idrott, de tre strecken gör att intresset för hockeyallsvenskan hålls vid liv hela säsongen. Tar man bort den möjligheten och bara ett lag får kvala tappar man dynamiken för hela serieupplägget. Jag har egentligen bara en enda kommentar till detta, något sådant här kommer inte att genomföras till nästa säsong.

Södertälje SK:s klubbchef Maria Andark säger till aftonbladet.se att hockeyintresset i Sverige kommer att dödas om SHL:s planer genomförs och att hockeyallsvenskan skulle dräneras på pengar eftersom sponsorer inte skulle gå in med pengar i ligan då bara ett lag kan gå upp.

Mer läsning

Annons