Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyn tvingas låna pengar av RF

Annons

Svenska Ishockeyförbundet tvingas låna pengar av Riksidrottsförbundet för att klara av sina betalningar efter att ha gått med 25 miljoner kronor i förlust på de två senaste VM-arrangemangen.

Vi är inte konkursmässiga, men vi behöver likviditet för att klara av våra löpande betalningar, säger generalsekreteraren Peter Langley till Aftonbladet.

Langley säger att förbundet har 37 miljoner kronor i eget kapital, men att de pengarna är låsta i värdepapper och därför inte kan användas just nu.

Det är ovanligt att RF lånar ut pengar till idrottsförbund, men ordföranden Karin Mattsson Weijber säger att det skedde när friidrottsförbundet gick back på VM-arrangemanget 1995.

Hockeyförbundet måste spara pengar i verksamheten och ska presentera ett åtgärdsprogram den 15 november.

Förra veckan uttryckte Hockeyettan, intresseorganisationen för division 1-klubbarna, sin oro över förbundets sparplan - att det skulle bli föreningarna som skulle få betala för VM-förlusten.

Vår uppfattning är att det finns en uppenbar risk att de centrala nivåerna kommer att välja högre avgifter i stället för att man rationaliserar verksamheten, sade ordföranden Ronnie Gysing till Radiosporten.

Men Peter Langley säger till TT att han inte håller det för sannolikt att det skulle bli så eftersom det är ordföranden i distriktsförbunden som röstar om förbundets sparplan.

Styrelsen går inte med upp med några sådana förslag och jag håller det inte för troligt att distriktsordförandena skulle besluta om att de själva skulle ta kostnaderna, säger Langley.

Han vill inte berätta om vad som finns i förslaget till åtgärdsplan, men säger att alla förbundets verksamheter berörs.

Alla måste dra sitt strå till stacken, vi löser det inte annars, säger han.

Sverige har om två månader ytterligare ett VM-arrangemang på hemmaplan, junior-VM i Malmö. Langley säger att det inte finns någon oro för ett ekonomiskt bakslag eftersom förbundet samarrangerar med Malmö stad och Malmö Arena.

Mer läsning

Annons