Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeyn flyttar in i Ö-viks museum

Örnsköldsviks museum- och konsthall vill utvecklas.
Nu öppnar man dörrarna för att inviga ett hockeymuseum i delar av lokalerna.
– Det kommer att ge guldkant till alla, säger konstintendent Ulf Edberg.

I dag kan ÖA avslöja att det händer saker på Örnsköldsviks- museum och konsthall.

Nyheten om att en stor del av lokalerna blir hockeymuseum var egentligen tänkt att släppas i samband med Örnsköldsviks kulturhuvudstadsinvigning i början av maj.

– Vi har lokalerna, resurserna och kompetensen. Det passar perfekt att ha ett hockeymuseum här, säger Ulf Edberg.

Han är en av de drivande krafterna bakom museets ändrade inriktning.

– Vårt hjärta finns i allmänhetens behov. Jag tror på utveckling och förnyelse. Det här sätter oss och museet i en helt annan sits och jag tror att det höjer statusen på det vi gör.

Han berättar att det kommer att finnas såväl permanenta som tillfälliga utställningar.

– De föremål som finns i museets samling ska ju fram såklart. För bara någon dag sedan hittade jag ett par skridskor av spiskrokar från sent 1700-tal som är helt fantastiska.

Utanför museet ska det byggas en skulpturpark.

– Olika hockeypersonligheter kommer att kroppsavgjutas i brons. Per Svartvadet och Foppa är självklara statyer. Vi satsar på invigning av parken nästa sommar.

Det blir också frisyrmässa.

– Vi är lite extra stolta över att ha fått till ett samarbete med Vidal Sassoon som kommer att mynna ut i en retrospektiv utställning hösten 2016. Hockeyfrisyren är oerhört viktig för samtidens modebild.

Örnsköldsviks museum- och konsthall kommer inte att stänga ute andra typer av utställningar. Men de blir färre. Förra veckan berättade ÖA om en ny permanentutställning som Cia Andersson arbetat med. Den blir inte fullt så stor som det var tänkt.

– Det här beslutet har tagits över våra huvuden. Jag känner mig faktiskt överkörd, säger hon.

Ulf Edberg vill dock lugna oroliga:

– Det ligger fortfarande i vårt uppdrag att vara folkbildande. Men hockey är ju till stora delar vår kultur, det måste vi ta vara på.

Konstintendent Ulf Edberg är entusiastisk över att hockeykulturen flyttar in på Örnsköldsviks museum- och konsthall.