Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyförvärvet om uppväxten, valet av Modo – och rollen han jagar: "Kommer att göra allt"

Han tillbringade sina första år i livet i Österrike, är uppväxt med Färjestads BK och har fyra i handicap i golf. Om han är trött på att prata om sin legendariska pappa? Inte alls. Möt David Rundqvist – som hoppas bli Modos nye förstecenter.

Annons

Intervjuobjektet har gjort karriär på egen hand men har en släkting som har uträttat massor inom samma idrott. Det är oundvikligt att prata om det – men det är inte utan att man skruvar lite på sig innan man ställer frågan...

För David Rundqvist är det dock inga problem att snacka om sin far, legendaren Thomas Rundqvist som har såväl VM-guld som SM-guld och en plats i internationella ishockeyns Hall of Fame.

Så vi kan beta av det ämnet på en gång i den här intervjun.

– Det brukar vara ganska naturligt att det blir snack om honom. Jag är inte trött på det, säger David när Allehanda.se möter honom över en kopp kaffe i hans nya hemstad, Örnsköldsvik.

Thomas Rundqvist (till höger) tillsammans med Lasse Karlsson och Håkan Loob under VM i Wien 1987.

Under sina första fem år bodde David Rundqvist i Österrike medan hockeysäsongerna pågick. Pappa Thomas avrundade sin fantastiska karriär med fem säsonger (och fem guld!) i Feldkirch.

– Jag var inte så stor men jag minns en del saker. Jag gick i kindergarten och pratade faktiskt tyska, berättar David som beskriver sin pappa som en "normal" pappa.

– Han har aldrig varit någon typisk hockeyfarsa. Han har aldrig pushat på eller tvingat mig att göra någonting utan har bara varit stöttande. Jag har alltid fått välja vad jag vill göra och gå min egen väg.

Men hockeyn föll sig naturlig ändå?

– Jo, så var det. Både jag och min storebror spelar hockey, vi var på farsans matcher när vi var små och kröp omkring på läktaren. Sedan blev det mycket landhockey och jag var på brorsans matcher och spelade hockey i korridorerna. Det har alltid funnits där.

Flera andra idrotter fanns också där, innan hockeyn tog över helt vid 15-årsåldern.

– När jag började gymnasiet fick jag lägga det andra åt sidan. Men vi hade faktiskt ett ganska bra lag i fotbollen. Jag spelade med Skoghall och sista året jag var med gick vi vidare till SM och var bland de 16 bästa lagen i Sverige. Sedan om det var på grund av mig kan jag inte säga... Men jag fick spela i alla fall, ha ha.

Nyfiken på personen David Rundqvist? Vi bad honom lista tre saker folk inte vet om honom. Ta en titt i inslaget ovan.

Efter att ha tagit sig igenom Färjestads juniorled hamnade David Rundqvist i BIK Karlskoga, en klubb som han kom att landa i ytterligare en gång innan flyttlasset bar av till Örnsköldsvik den här våren.

Om de senaste åren säger han så här:

– Efter J20 gjorde jag ett år i Karlskoga i allsvenskan innan jag fick ett kontrakt med Djurgården i SHL. Där fick jag börja på läktaren de första tio matcherna och när jag sedan fick spela fick jag en roll i fjärdelinan, utan så mycket speltid. Jag lyckades ändå göra elva poäng tror jag och det får jag vara ganska nöjd med.

– Sedan gick det bra på försäsongen inför den senaste säsongen, och jag trodde att jag skulle få spela mer. Men det blev egentligen frysboxen direkt. Vi hade ett betydligt bättre lag, med Sallinen, Ljungh, Thoresen och Matt Anderson, så konkurrensen blev såklart tuffare också. Jag kände att jag måste spela för att utvecklas, jag var ändå 22 år, och jag behövde ett miljöombyte.

Fram trädde då Färjestad – men inte heller där gick det som David Rundqvist hade tänkt, även om det initialt kändes betydligt bättre än i DIF.

– Jag kände att jag fick en nytändning. Jag hade några skott i ramen, något friläge, bra chanser och passningar... Men det var ingenting som satt. Efter nio matcher med noll poäng är det svårt att vara kvar när det kommer in nyförvärv. Jag blev undansatt där också.

Det är så statistikdrivet alltså?

– Det handlar om tillfälligheter. Har man flyt med sig och lyckas pilla in någon puck ser det genast bättre ut. Under den där perioden hade jag lika gärna kunnat göra fem, sex poäng och då hade jag förmodligen varit kvar.

Så blev det inte – i stället avslutade Rundqvist säsongen med BIK Karlskoga i allsvenskan.

– Men det var lite samma sak där, de hade "Lillis" (Marcus Nilsson) och några spelare till som egentligen hade den positionen som jag ville ha. Det blev inte den utdelning som jag hade hoppats på, även om det gick rätt så bra i playoffen. Jag lyfte mig på slutet.

Du säger att du inte riktigt fått ha den roll du önskat. Vad är det du är ute efter?

– En plats i en produktiv kedja. Jag vill vara där i toppen och fajtas om tid i powerplay, säger Rundqvist som hoppas kunna bevisa att han är värd en sådan roll i Modo.

– Det är klart att jag kommer att göra allt för att vara i toppen av kedjorna.

David Rundqvist menar att han har utvecklat sitt spel mycket de senaste åren.

– Jag har ändå spelat en hel del boxplay också och har blivit en tvåvägscenter som kan spela i båda ändarna. Första året i DIF, när vi var nykomlingar, blev det en hel del spel i egen zon och jag kände när jag kom tillbaka till Karlskoga att jag har haft nytta av det. Jag vet att jag duger i egen zon.

Har det mest varit fokus på offensivt spel i yngre år?

– Jo, lite så har det varit. Men jag har väl inte varit värdelös defensivt heller.

– Man märker i SHL hur viktigt det är att vara bra defensivt om man ska spela center. Ett misstag och så har man ett mål i baken sedan. Det gäller att klara av den biten av spelet.

Allehanda.se satte sig ner med David Rundqvist i hamnen i Örnsköldsvik – hans nya hemstad.

Den senaste säsongen innebar alltså ett hattande mellan flera klubbar och roller som han inte var helt bekväm i. David Rundqvist erkänner att året som har gått har varit tufft mentalt.

– Självklart har självförtroendet varit lågt den här säsongen. Det ska jag inte sticka under stol med. Samtidigt känner jag en rejäl revanschlust nu, jag vill verkligen visa att jag vill tillbaka upp dit.

Varför valde du Modo som nästa klubbadress?

– Jag pratade lite med Andreas (Johansson) och med andra lag också. Jag kände att det som Andreas la fram var mest attraktivt. Jag gillade upplägget och sedan har jag frågat runt lite och vad jag har hört är Andreas väldigt omtyckt. Han är hård men rättvis och jag tror att det kan vara bra för mig, säger Rundqvist och fortsätter:

– Det är alltid så att folk har olika åsikter om tränare, beroende på hur mycket man får spela och sådana saker. De jag har hört mig för hos är sådana som inte har fått spela särskilt mycket och de tycker att han är väldigt duktig och bra att ha och göra med.

Rundqvist var en av de allra första pusselbitarna i Modos lagbygge inför nästa säsong. Fortfarande återstår ett antal bitar att lägga och 23-åringen från Värmland både hoppas och tror att det blir ett slagkraftigt lag i slutänden.

– Stommen ser väldigt bra ut och fler ska in. Jag är inte alls orolig.

Om inte annat fick han med sig en potentiell parhäst från Karlskoga. Rundqvist har spelat till och från med Henrik Björklund i allsvenskan och vet vad han – och Modo – får.

– Det är bara att skicka ut pucken till "Björka" på kanten så sätter han dit den (skratt). Han har ett fantastiskt bra skott och är en riktig vinnarskalle.

LÄS OCKSÅ: Centern bekräftar själv – spelar i Modo nästa säsong

LÄS OCKSÅ: Svartvadet avfärdar tidigare Modobacken – och nästa värvning kan vara en VM-spelare

LÄS OCKSÅ: Hägglund: Några rader om Farley, kulturbärare och spelare Modo måste skriva med

David Rundqvist, här i Djurgårdens dress, i kamp med Joonas Nättinen i en match mot Modo 2014.

Mer läsning