Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Några rader om Farley, kulturbärare och spelare Modo måste skriva med

Det är mycket snack om grannens grabb nu när Modo Hockey ska rusta för sin första allsvenska säsong någonsin. Det blev ju inte mindre snack när Modo värvade amerikanske collegespelaren Austin Farley.

Annons

So what? Modo måste bygga nytt, bygga för allsvenskan, man var det lag som tillsammans med Leksand som sist av alla SHL- och allsvenska klubbar fick veta sin tillhörighet, även om Modo redan hade börjat bygga för en ny SHL-säsong. Någon plan B för för allsvenskt spel tror jag inte fanns, inte hos de som byggde laget i alla fall.

Men nu är de där och den nya sportkommittén, understödd av Andreas Johansson, letar nu febrilt för att hitta kompetenta, men också billiga spelare.

LÄS OCKSÅ: Modo räknar inte med Torp: "Har förstått att han ser sig om"

Modo har som SHL-lag kunnat handla på hockeyns motsvarighet till NK. Nu, som allsvenskt lag, måste klubben handla på lågprisbutiker eller second hand. Fördelen nu, när man inte har en säck pengar att plocka ur, är att man måste vara noggranna och det är också så man kan hitta fynd. Nu är det lätt att vara efterklok, och jag tänker inte kritisera någon för just den värvningen, men med facit i hand hade det kanske varit bättre att till exempel behålla Niklas Nordgren istället för – för att ta ett namn ur högen – Bobby Butler.

Det är historia nu, men dyrt behöver inte alltid smaka bra.

Nu kommer vi inte att få se massor av importspelare, definitivt inte som det såg ut förra säsongen, men någon eller några strörenar kommer det att bli, och det gör ingenting så länge man plockar rätt spelare med rätt attitiyd.

LÄS OCKSÅ: Backen lämnar Modo – klar för Skellefteå

Det är viktigt med "grannens grabb"-tänket, att få in lokala spelare, spelare som brinner för klubbmärket, få in framtida kulturbärare, men man måste även plocka russin utifrån. Därför är det inte alls märkligt att man nu landat Austin Farley.

Per-Åge Skröder.

På tal om kulturbärare. Jag hoppas inte det är någon 10 000-kronorsfråga för de värvningsansvariga om de ska skriva kontrakt med Per-Åge Skröder eller inte. Vill Per-Åge spela en säsong till med Modo Hockey och månadslönen är på rimlig allsvensk nivå – skriv.

Samma sak om Peter Öberg återhämtat sig från hjärnskakningshelvetet.

Visst, Skröder är inte på samma nivå som 2007, men han kan fortfarande producera, han är en en av de sista kulturbärarna, han brinner för Modo Hockey och han är älskad av fansen. Vill Per-Åge spela ett år till för Modo ska han naturligtvis få göra det.

SE OCKSÅ: Experten försvarar Modos 'grannens grabb-strategi': "De jobbar stenhårt"

Det är en rätt intressant debatt i Luleå just nu där sportchefen Lars "Osten" Bergström först förra sommaren gjorde supportrarna arga genom att inte skriva med Per Ledin, och nu har han gjort fansen hysteriskt förbaskade (och vissa lokala krönikörer lika uppretade) genom att inte kunna ge ett rakt svar då det gäller Luleå-ikonen Janne Sandström.

Grannens gräs är inte alltid grönare och även om Modo nu tvingas bygga helt nytt är det viktigt att ha en grund att stå på, och där spelare som Hedman, Ritchie, Skröder och förhoppningsvis Peter Öberg viktiga hörnpelare.

Mer läsning

Annons