Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Bara en tidsfråga innan kommunen erbjuds arenanycklarna

För ganska precis tio år sedan stod Swedbank Arena färdig, stor och vacker på Framnäsudden. Knappa året senare var Modo Hockey svenska mästare och allt var toppen. I dag har arenan bytt namn till Fjällräven Center och är en kvarnsten runt den allsvenska hockeyklubben.

Annons

På måndagsmorgonen gick Modo Hockey själva ut med informationen om att man behöver stöd för att få ekonomin att gå runt. Kommunen stöttar redan i dag Modo med 15,5 miljoner kronor per säsong fram till och med år 2023, men det räcker inte. I en ansökan till kommunen skriver Modo, med underskrift av nye ordföranden Ulf Strinnholm, om att klubben önskar ytterligare bidrag, ett driftstöd på 11,8 miljoner per säsong.

Sportens krönikör Per Hägglund tror att Modo Hockey så småningom tvingas erbjuda Örnsköldsviks kommun nycklarna till Fjällräven Center.

Koncernens behov och förslag är följande, och här citerar jag ordagrant från skrivelsen:

1. Amorteringsfrihet lån Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB, 2 miljoner kronor.

2. Amorteringsfrihet lån Modo Hockey, 0,5 miljoner kronor.

3. Driftstöd 11,8 miljoner kronor.

4. Sänkning av ränta på lånen till Modo Hockey och Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB.

5. Förlängning av nuvarande kommunavtal till 2041-12-31, bl a till förmån för nuvarande kreditgivare då vi annars riskerar uppsagda krediter samt möjlighet till amorteringsvillkor."

1 april blev Modo Hockey ett allsvenskt hockeylag, vilket innebar att spelartruppens budget bantades med cirka 25 miljoner kronor och klubben tvingades säga upp 10, 5 tjänster.

Nu står Modo Hockey med en ny styrelse, vd och förstärkt sportslig ledning som knyter nävarna i byxfickorna och ska göra allt för att ta tillbaka Modo till svensk hockeys finrum, SHL.

Men det ska man göra med en mindre budget, en arena som kostar och när A-laget gått kräftgång spelmässigt och dyra spelarinvesteringar inte varit i närheten av att leverera, då har Modo problem och då går man till kommunen och det är naturligtvis helt väntat.

Jag vet att för ett antal år sedan när Modo önskade mer stöd från kommunen men inte fick gehör diskuterades frågan i högsta ledningen om att helt enkelt lämna Fjällräven Center.

Och i vintras sade Modo Hockeys förre vd Charlotte Gustavsson i en intervju till Värmlands Folkblad att om Modo skulle hamna i allsvenskan längre än ett år så hade det varit "hej, hej, kommunen - här är nycklarna".

Ulf Strinnholm skriver också i konsekvensanalysen till Örnsköldsviks kommun att man har stort stöd från sina samarbetspartners men "att vi har dock fått signaler om vi fortfarande spelar i Hockeyallsvenskan 17/18 och därefter riskerar stödet från samarbetspartners att minska".

Som sagt, Modo Hockey är i ekonomisk brygga och en livboj är att ta sig tillbaka omgående till SHL och det vet både du och jag att det är ingen enkel resa.

Därför tror jag Modo Hockey mer ska hoppas på att Örnsköldsviks kommun tar över Fjällräven Center, även om Modo Hockey uttrycker det som om man vill fortsätta äga arenan (även om jag tror att det är ett spel för galleriet).

Ska Modo Hockey överleva som en elitklubb, konkurrera i framtiden med andra klubbar, som till exempel Skellefteå, med kommunägda arenor, är det ett måste att man blir av med kvarnstenen arenan. Jag tror att om inte kommunen tar över arenan inom några år så går Modo Hockey i konkurs.

Och gör kommunen det kan man spela med öppna kort. Vi hade sluppit uthyrningar av vissa områden i evenemangsarenan och ett mycket märkligt hockeymuseumprojekt.

Kommunen hade då också fått kontroll på en dyr byggnad men med potential vilket säkert kunnat gynna andra föreningar och evenemang.

Men jag tror inte det kommer att ske då vi är i en tid då äldreboenden läggs ned, skolor är i renoveringsbehov och mycket annat.

Ändå – det är bara en tidsfråga innan kommunen erbjuds arenanycklarna. Om de tar emot dem är en annan historia.

LÄS MER: Kommunens pengar en ödesfråga för Modo

LÄS MER: Modo ansöker om stöd hos kommunen

LÄS MER: Andreas Johansson nöjd trots förlusten mot Salavat

Mer läsning

Annons