Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustavssons sista dag som Modos vd: "Har varit både skratt och gråt"

Kontoret är städat, ljuset är släckt. Charlotte Gustavsson gjorde sin sista dag som vd för Modo Hockey på fredagen. Allehanda.se tog en promenad med henne under eftermiddagen. "Det har varit både skratt och gråt, hopp och förtvivlan", säger Gustavsson om sin tid i klubben.

Annons

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Den 17 december 2013 klev Charlotte Gustavsson in i rollen som ny verkställande direktör för Modo Hockey. Otroligt mycket vatten har runnit mellan broarna sedan dess och sportsligt avslutar Gustavsson sin sejour i moll.

När Allehanda.se möter henne under den sista arbetsdagen i Fjällräven Center känner hon ändå en stolthet över det hon har åstadkommit under sin tid i klubben.

– Jag känner faktiskt att jag har gjort ett bra jobb, utifrån det mandat jag har haft. Sedan är det klart att det är väldigt frustrerande; Jag har en vinnarskalle som alla andra i den här organisationen och jag är frustrerad när det inte studsar rätt ute på isen och jag inte kan hjälpa till där. Det tar på själen.

– Men utifrån det mandatet jag hade, att försöka få ordning på ekonomin, göra arenan till en mötesplats, få fler ben att stå på intäktsmässigt och profilmässigt öka kommunikationen med fansen – då känner jag mig nöjd. Jag hade kunnat göra saker bättre men helhetsmässigt är jag ändå stolt över min tid här.

Vi tar en promenad med Gustavsson i den arena som varit hennes andra hem i två och ett halvt år. Visst finns där ett vemod över att lämna klubben, men hon känner sig ändå redo.

– Jag bestämde mig redan innan jul så det är någonting som har växt inom mig. Jag är redo, även om det känns sentimentalt just nu.

Vad har varit roligast under den här tiden?

– Gemenskapen. Hockeyn är ju fantastisk. Från gemenskapen och kommunikationen med fansen som varit helt magisk, till att ha "varit med" i omklädningsrummet och varit en del av ett team. Vi har haft så breda verksamheter också, allt från konserter till hockey till annat...

– Det har varit ett så socialt jobb, en livsstil. Det är inte så att klockan blir fem och så går man hem utan jag är Modo Hockey hela dygnet. Det har varit kul men det är så klart också lite slitsamt i längden, säger Gustavsson.

Vad har varit svårast?

– Att komma in i en organisation som varit väldigt utsatt under många år. Nedskärnngar, omorganisationer – en människa klarar bara av visst mycket av sånt. Sedan kom jag in och skulle röra om i grytan igen, säger Gustavsson och fortsätter:

– Det som har tagit mest energi från mig har varit att hitta rätt i förtroendet. Att visa för all personal att "det här är min gameplan, köp den och så jobbar vi tillsammans". Jag har inte kunnat göra en massa förändringar själv. Det har varit utmaningen och jag tycker att det har gått riktigt bra.

Charlotte Gustavsson och Per Svartvadet.

Nu kliver Johan Widebro in i hennes ställe till hösten och Charlotte Gustavsson tror att han är en bra lösning för klubben i det arbete som väntar. Hon har själv inte varit involverad i rekryteringen – men har haft vissa önskemål.

– Jag har varit lite luddig för jag har sagt att jag tycker att vi ska ha en skön person, säger Gustavsson och skrattar.

– Jag har byggt en ledningsgrupp som är otroligt självständig och den behöver en ledare som fortsätter ge dem luft under vingarna. Det var väldigt viktigt för mig och Johan känns verkligen som en sådan team player.

I måndags gick de båda omlott på ett styrelsemöte – hennes sista och hans första. Under mötet lämnades en första basbudget in, och Gustavsson konstaterar att det inte varit någon enkel sak för organisationen att sy ihop den.

– Ekonomiskt är det en katastrof att åka ut och det är därför det har tagit sån tid för oss att räkna på budget. Alla kan gå in och skära, men vad får det för effekter på verksamheten? Man vill känna att man skär "rätt", säger Gustavsson och fortsätter:

– Vi delade upp det; Per (Svartvadet) körde sporten och jag körde allt annat. Det som tar tid är att göra de fackliga förhandlingarna, och uppsägningstider för de som det berör. Sedan att sitta och förhandla med leverantörer; kan vi komma ur avtal som vi kanske måste kliva ur för att få pengar över till annat? Där har hela organisationen jobbat på jättebred front.

Bokslutet är inte färdigt – revisorerna tittar på det just nu – men Charlotte Gustavsson berättar att det "inte ser jättebra ut".

– Vi kommer att gå back, men exakt vilken nivå det blir får vi se. Men det kommer i dagsläget inte att sätta det egna kapitalet på jeopardy.

Vad som väntar för Gustavsson nu återstår att se – men hon ska försöka slappna av ett tag.

– Jag var på bröllop i Marocko härom veckan och då tyckte mina kompisar att "fan vad stiff du är"... Jaha, jag tar en shot till då (skratt). De tyckte att jag skulle släppa ut håret lite mer, så jag får göra det i sommar...

– Jag ska vara ledig i sommar, men känner jag mig själv rätt så kommer det att krypa i hela kroppen i september. Jag får slänga ut några trådar här nere i Stockholm innan resten går på semester, ha lite luncher innan midsommar och hoppas att någonting landas i september, oktober, säger Charlotte Gustavsson.