Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hobbyrenovering kan bli olaglig

Naturvårdsverkets förslag om en skärpt bilskrotningsförordning är inlämnad och avhandlas i höst. En av effekterna kan bli att bilrenovering på hobbynivå blir olagligt.

– Det är rena rama vansinnet, säger Ronny Andersson.

Förslaget tar bland annat upp åtgärder för hur man ska komma tillrätta med de tiotusentals övergivna bilar som hittas i Sveriges kommuner varje år. De illegala bilskrotar som demonterar fordon utan tillstånd ska också kunna stoppas.

– Jag förstår vad de är ute efter, att uttjänta bilar utan värde inte bara ska kunna dumpas på någon avlägsen plats. Det håller jag med om, men andra delar av förslaget är helt fel, säger Ronny Andersson, medlem i Svenska Motorföreningen i Sollefteå.

Går Naturvårdsverkets förslag igenom innebär det att bara auktoriserade bilskrotar har rätt att plocka delar av bilarna. Istället för att motorentusiasterna själva får göra i ordning sina fordon ska de lämna in dem till en firma, vilket gör att kostnaderna höjs. Att som hobbyrenoverare ha en gammal bil stående för renovering kan också bli olagligt. De får nämligen inte stå avställda i mer än ett år innan de måste skrotas. Klagomål till kommunen gällande bilarna kan även leda till att ägarna under viteshot kan tvingas skrota fordonet. Ronny Andersson ställer sig kritisk till det.

– Det är helt fel att våra renoveringsobjekt också skulle följa de här reglerna. Det finns ett kulturhistoriskt värde i den här hobbyn och ett enormt intresse. De kan inte göra en olaglig handling av det, säger han.

Ronny Andersson säger att det finns stora värden i de klassiska bilarna när de är färdiga. Dessutom arbetar man med dem i långt över ett år. Själv renoverar han amerikanare från 1950-talet på sin fritid och har flera bilar på sin tomt. Bland annat en Chevrolet från 1957 som han jobbat med sedan 1994.

– Nu börjar det äntligen bli en bil av den. Då vill jag inte att kommunen ska kunna komma och säga till mig att göra mig av med den för att den stått avställd för länge.

Han säger att SMF och säkerligen alla andra motorklubbar står bakom upproret. Facebookgruppen "stoppa.skrotberedningen" har nått över 17 000 upprörda medlemmar som motsätter sig förslaget. Ronny Andersson är engagerad i frågan och har skrivit under uppropet, men han tror inte att förslaget går igenom.

– Det är så pass vansinnigt att det inte skulle gå. Det måste definitivt ses över så att det inte omfattar bilhobbyn, säger han.