Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hmong i blixtfart till Laos

Annons

Tusentals medlemmar av minoritetsfolket hmong kördes mot Thailands gräns för att återbördas till Laos på måndagen. Thailändsk militär meddelade att samtliga skulle överlämnas till den laotiska sidan redan före måndag natt, trots internationella protester.

Men ännu sent på kvällen var det ovisst om alla flyktingar hade deporterats och hur det i så fall gått till. Massmedier tilläts inte komma i närheten av gränsen.

FN har protesterat mot blixtdeportationen och mot att flyktingorganet UNHCR inte har tillåtits besöka flyktingarna, som enligt Thailand har lämnat Laos av ekonomiska skäl. USA har uppmanat Thailand att inställa deportationen. Liselott Agerlid på svenska ambassaden i Bangkok representerade EU när hon och andra diplomater framförde sin oro till Thailands utrikesminister Kasit Piromya i tisdags.

Körde in i Laos

Enligt vad en armékälla nära gränsen sade till AFP på måndagen körde de första åtta lastbilarna med flyktingar in i Laos vid halvsjutiden på måndagskvällen (12.20 svensk tid).

Omkring 5 000 soldater med batonger och sköldar gick före gryningen in i hmongflyktingarnas läger i byn Huay Nam Khao före gryningen för att placera dem på lastbilar och köra dem till gränsen, sade överste Thana Charuvat, som ledde operationen.

Han sade att 4 371 hmong lämnat lägret.

Operationen avslutades på eftermiddagen. De är alla på väg tillbaka till Laos.

Hmongflyktingarna har sökt asyl i Thailand med motiveringen att de riskerar förföljelse av Laos kommunistregim för att ha slagits på USA:s sida i Vietnamkriget.

Försvann

Thana sade att operationen gick smärtfritt. Men en medlem av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) sade att en flyktinggrupp protesterat.

130 åldermän och deras livvakter gjorde motstånd. De hålls på polisens mobila fångtransportfordon och kommer att överlämnas direkt till den laotiska militären, sade HRW:s Thailandsanalytiker Sunai Phasuk, som hänvisade till uppgifter från armékällor.

Thailand hade lovat Laos att skicka tillbaka flyktingarna före årsskiftet. Laos ska ha lovat att gruppen inte skulle råka illa ut.

Men diplomater och människorättsgrupper har sagt att flera hundra hmong riskerar förföljelse. Amnesty International uppgav i förra veckan att man fått rapporter om att personer som redan återvänt har torterats eller försvunnit.

Laos uppger att flyktingarna tillfälligt ska placeras i provinsen Bolikhamsay.

Omkring 4 000 människor har sökt asyl i Thailand för att de fruktar förföljelser i Laos.