Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HjärtLung skänker 50 000 till KOL-forskningen

Den 20 november uppmärksammade HjärtLungföreningen KOL-dagen. Professor, Thomas Sandström, NUS hade kommit ner från Umeå för att föreläsa om nya satsningar för KOL. Runa Odén inledde aftonen 16.30 med att göra spirometri på dem som ville testa sin lungfunktion.

Annons

Kl 18.00 hälsade ordföranden, Sonia Seidevall, alla hjärtligt välkomna och överlät sedan ordet till Thomas Sandström, som började med att visa en bild på vad som behövdes för att få en bättre livskvalitet: ”Förstå mera om sjukdomen, äta tillräckligt med näringsrik mat och ägna sig åt fysisk aktivitet”, vilket leder till att man kan leva bra med KOL.

För att bredda kunskapen och förståelsen om KOL har Västerbotten bildat ett AstmaKOL-team, som innehåller KOL-sköterska, läkare, dietist, fysiolog och kurator. De har också infört spirometri-körkort och en högskoleutbildning på 15 poäng för alla KOL-sköterskor samt bildat regionala- och lokala arbetsgrupper. Västernorrland har fått inbjudan till utbildning, men har avböjt. Västerbotten har också ett flödesschema när det gäller behandling som börjar med diagnos, spirometri, gångtest, behandling av läkemedel. Det är också viktigt att inte gå ner i vikt, man får gärna vara lite rund om magen. Det behövs extra koll på patienter som har både KOL och hjärtsjukdom.

Skillnaden på astma och KOL är att astma kommer i attacker, medan KOL har samma täthet hela tiden. En annan fråga som kom upp var ”Varför får inte alla rökare KOL?” och det korta svaret är genetiken. Det kom också fram att astma- och KOL-mediciner kan ge sendrag.

Thomas berättade vidare att det är många i Umeå som forskar i olika projekt, till exempel ”Hur försämras KOL av luftföroreningar”, ”Nya sätt att träna”, ”Hjärtat och KOL” , ”Kvinnor och lungsjukdom” med flera. Fysiologerna har blivit allt viktigare i behandling av Kolsjuka. Under och efter fikat gick Thomas runt och samtalade med deltagarna.

Dagen avslutades med att Barbro Vallin tackade Runa med blommor medan Lilian Flodin tackade Thomas med en chokladask. Han fick dessutom 50 000 kronor till KOL-forskningen. Ordföranden tackade alla som medverkat och deltagit i denna intressanta dag.

Britt Falk

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel