Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärt-lungräddning kan rädda liv – så här gör du vid hjärtstopp

Liv räddas med hjärt-lungräddning , men vet du hur du gör?
Hjärtstartare räddar liv, men vet du var de finns?

Jonas Högman räddade livet på sin sambo Emilie Johansson när henns hjärta hade stannat. Tack vare sinnesnärvaro och kunskap lyckades han syresätta Emilie med hjälp av HLR i väntan på att ambulanssjukvårdarna skulle komma till hjälp. Efter tre stötar från defibrilatorn vaknade hon till liv.

För Plus-kunder: 29-åriga Emilies hjärta slutade slå – sambon Jonas räddade hennes liv med HLR

Anledningen till att de berättar sin historia är att sprida kunskap om HLR, hjärt-lungräddning. Något som de inte ägnade en tanke åt innan. Men nu vet de att ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst.

Så här skriver Vårdguiden 1117 om hjärt-lungräddning:

■ Innan man börjar ge hjärt-lungräddning ska man ringa 112.

■ Se till att personen ligger på rygg, helst på ett hårt underlag, till exempel golvet eller marken. Placera händerna mitt på bröstet och tryck ner bröstkorgen cirka fem till sex centimeter med raka armar, så kallade bröstkompressioner. Tryck hårt och snabbt.

■ Tryck 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 100-120 gånger per minut.

■ Växla sedan till att göra inblåsningar med mun mot mun-metoden. Öppna först luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.

■ Ta sedan ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Man ska alltid göra två inblåsningar efter varandra.

■ Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar av luft. Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

■ Om man tycker att det känns obehagligt att ge mun mot mun-andning kan man lägga en tunnare textilbit, till exempel en näsduk eller en T-shirt, över munnen. Om man inte kan ge mun mot mun-andning är det bättre att bara göra bröstkompressioner istället för att inte göra något alls, i väntan på ambulans.

Emilie och Jonas tipsar om appen "Rädda hjärtat" som är framtagen av Hjärt-Lungfonden. Där kan man lära sig om hjärt-lungräddning samt lokalisera var närmaste hjärtstartare finns.

hjärtstartarregistret kan man även se var närmaste hjärtstartare finns.

http://www.hlr.nu/utbildning/sa-har-gor-du-hjart-lungraddning-hlr/

För varje minut som går efter ett hjärtstopp ökar risken att personen dör med 10 procent om inte någon sätter igång med hjärt-lungräddning.

Årligen drabbas 10 000 personer av hjärtstopp i Sverige. Av dem är det endast 600 överlever. Det är 6 procent. I de allra flesta fall livet redan bortom all räddning när ambulansen kommer fram. På grund av att ingen påbörjat hjärt- lungräddning.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.