Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärntumörerna har minskat sedan mobiltelefonin infördes

Svar på insändaren "Förbjud trådlöst nätverk i skolan" på Allehanda.se den 13/4.

Som ingenjör tittar jag gärna på siffror, men istället för att gå in i en teknisk diskussion om våglängder, frekvenser och effekter, låt oss titta på resultatet.

Om man vill veta om något verkligen är farligt, vad gör man? Man jämför insjuknande och dödsfall hos en stor grupp som utsätts för det "farliga" med en stor grupp som inte utsätts för det "farliga". Idealet vore om båda grupperna vore helt lika, det vill säga var av samma befolkning, bodde på samma plats, åt samma mat... så att inte andra faktorer skulle påverka statistiken.

Och det fina med just mobiltelefoni är att vi har det perfekta urvalet! Nämligen SAMMA befolkning:

Grupp 1: Svenska folket 1983, då ingen utsattes för strålning från mobiltelefoner eller mobilmaster. Prylarna fanns helt enkelt inte.

Grupp 2: Samma folk 2011 då nästan alla utsattes för strålning från mobiltelefoner och mobilmaster, drygt nio miljoner svenskar (96 procent) hade egen mobiltelefon.

Alltså ett perfekt underlag för en bedömning av farligheten.

Om mobiltelefoni skulle framkalla hjärntumörer skulle det givetvis vara oerhört många fler insjuknade 2011 då det fanns cirka nio miljoner mobiltelefoner i Sverige, jämfört med 1983 då den första NMT-masten sattes upp och ingen dessförinnan hade utsatts för någon "mobilstrålning" alls.

Så här (se diagrammet) ser det ut i verkligheten. Kurvorna visar antalet insjuknade respektive döda per 100 000 invånare år för år.

Siffrorna för män är nog de viktigaste, eftersom det var många fler män än kvinnor som skaffade mobiltelefon tidigt, och därmed har utsatts för "strålningen" under längst tid.

1983 (i princip ingen hade mobiltelefon i Sverige, det här året monterades den första NMT-masten upp i Stockholm): cirka 17,5 insjuknade per 100 000 invånare.

1992 (50 000 NMT-telefoner i bruk, och GSM-nätet börjar precis byggas): 15 insjuknade per 100 000 invånare.

2011 (drygt nio miljoner svenskar hade egen mobiltelefon): 13 insjuknade per 100 000 invånare.

Det går inte att bortse från den här statistiken, den är väldigt tydlig. Och enligt en undersökning i EU-området som publicerades i höstas är tendensen densamma överallt.

Från det att mobiltelefonerna infördes har insjuknandet i hjärntumör minskat, men ingen tycks veta varför.

Men lägg märke till att dödstalen ändå ligger relativt stilla, så risken att få hjärntumör har visserligen minskat, men inte risken att dö av hjärntumör. Den är samma över tid.

Hur som helst: Från nästan noll mobiltelefonanvändare 1983 till över nio miljoner 2011 gav ingen som helst ökning av insjuknandet i hjärntumör. Tvärt om.

Att Strålskyddsstiftelsen är en privat intresseorganisation som antagligen valt sitt namn för att likna det statliga Strålskyddsinstitutet påverkar heller inte resultatet...

Dessutom: Om man är så känslig att man inte tål ett wifinät (med enstaka mW total kroppsexponering om man är några meter från enheten) så borde man ligga med spasmer och smärta (eller dö av hjärtkramp) varje gång ett åskväder befinner sig inom några kilometers avstånd, för där kan vi tala om strålning.

Erik Lindquist

Idéalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel