Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälparbetare mördade i Pakistan

Annons

Sju hjälparbetare, varav sex kvinnor, har skjutits ihjäl i nordvästra Pakistan.

De flesta var unga kvinnliga lärare vid en organisation som bland annat arbetar med hälsovård och utbildning av kvinnor i den oroliga bergsprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, vid gränsen till Afghanistan. Samtliga döda var pakistanska medborgare.

Enligt polis och källor till lokala medier stoppades minibussen som hjälparbetarna färdades i vid en korsning av beväpnade män på motorcykel. De sade först åt ett barn som satt i bilen att gå ut och öppnade sedan eld mot de vuxna passagerarna.

En våg av terrorism pågår i Khyber Pakhtunkhwa, så vi undersöker om dagens attack är en del av den vågen eller om det fanns andra motiv, säger Abdul Rashid Khan, polischef i staden Swabi.

Den senaste månaden har ett tiotal hjälparbetare dödats i Pakistan, bland andra en svensk kvinna som sköts ihjäl i storstaden Lahore. Såväl FN-organet Unicef som Världshälsoorganisationen (WHO) har begränsat sitt arbete i landet till följd av attackerna.

Frustrationen och rädslan blir allt större hos de, främst lokala, hjälporganisationer som fortfarande arbetar i provinsen. Efter tisdagens attack kräver de bättre skydd av lokala myndigheter.

Skolor och hjälporganisationer har hotats den senaste tiden och det har varit flera bombdåd, säger Rooh ul-Amin, som leder en sammanslutning av organisationer i Swabi.

Ingen grupp hade på eftermiddagen tagit på sig ansvaret för dådet.

Minst en person dödades och tiotals skadades också när en bomb exploderade i centrala Karachi på tisdagen. Enligt Geo TV var bomben placerad på en motorcykel bland bussar som skulle transportera deltagare från ett politiskt massmöte som precis hade avslutats på platsen.

Explosionen kändes flera kilometer bort i mångmiljonstaden, som är Pakistans ekonomiska centrum.

Flera av de skadade ska ha fått allvarliga skador.

Mer läsning

Annons