Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt steg mot frihet

Irak har i dagarna gått till val. För första gången på femtio år har det Irakiska folket getts möjlighet att välja sina egna ledare. Den ledare som förut härskade i Irak representerade ingen annan än sig själv och sin avskyvärda regim. Den regim som nu väljs representerar det irakiska folket. I Saddam Husseins sjuka värld var folkets uppgift att tjäna sin ledare. I ett demokratiskt Irak får ledarna förtroendet att betjäna sitt folk. Det kommer säkert inte att fungera perfekt, men ändå vara så omvänt, så annorlunda, så fantastiskt. Friheten kan inte stängas inne. Människan är skapad med en längtan efter frihet, och alla bojor som binder människors sinnen, människors rätt att tänka, tro, tycka och välja fritt är dömda att brytas. Det har nu skett i Irak, till ett folks glädje. Tusentals modiga Irakier, inte bara i Irak utan runtom i världen har i dagarna för första gången i sina liv fått bruka den rätt och smaka den frihet som för oss svenskar är så självklar att många inte ens bryr sig om att rösta när tillfälle ges, men som var och en som varit slav under fångenskapens bojor varit beredd att ge sitt liv för att få del av.

Ett stort och historiskt steg har tagits i och med det Irakiska valet. Tack vare President Bushs beslutsamhet och tack vare det Irakiska folkets längtan efter frihet och deras mod att våga stå upp för friheten trots att valdeltagande innebär en risk för sitt eget liv har Irak tagit ett steg på rätt väg. Men kampen för en stabil demokrati och en bestående frihet är ännu inte över, och på denna vandring behöver de omvärldens stöd. Låt oss därför ge Iraks folk och den Irakiska nationen all den hjälp vi inte kunde ge under den tidigare regimen. Världen har nu möjlighet att i praktiken sätta i verket allt det som tidigare bara var önskvärda drömmar. Sverige bör därför tillsammans med USA, det Irakiska folket och den övriga koalitionen som kämpat för Iraks frihet göra allt som står i dess makt för att idag stödja den nya nation, som just fötts till liv mer än någonsin.
RONIE BERGGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel