Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt handelsavtal på gång

Annons

Det första globala handelsavtalet sedan Världshandelsorganisationen (WTO) skapades 1995 kan nu vara på väg att godkännas. WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo ska ha författat ett utkast till en text som ska spridas till alla medlemmar.

Den indiske handelsministern säger att han godtar förslaget till handelsöverenskommelse. Det innebär att det största hindret mot avtalet har avlägsnats, rapporterar Reuters. Indien har nämligen hittills motsatt sig vissa av reglerna i avtalet eftersom landet vill kunna ge matsubventioner till hundratals miljoner fattiga.

Några av punkterna i avtalet är att begränsa subventioner till jordbruket och förenkla tullförfaranden. Ett misslyckande riskerar denna gång att permanent skada WTO, varnar ländernas representanter på plats i Bali.

Låt oss inte försköna verkligheten: om vi lämnar Bali utan en överenskommelse skulle det innebära ett hårt slag mot WTO som ett forum för multilaterala förhandlingar, sade Michael Froman, USA:s handelsrepresentant, i onsdags.

Det har gått 12 år sedan den så kallade Doharundan inleddes. WTO har upprepade gånger misslyckats med att få till ett globalt avtal. Det avtal som just nu förhandlas i indonesiska Bali är en urvattnad variant av det man velat få till i Doharundan, men öppnar upp för bredare reformer.

Mer läsning

Annons