Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Historisk" enighet om migration

Den borgerliga regeringen har tillsammans med Miljöpartiet träffat en överenskommelse om migrationspolitiken.

Bland annat ska papperslösa få rätt till vård och skola.

Men Sverigedemokraterna tror att uppgörelsen kan gynna dem.

Regeringen och Miljöpartiet har gjort en heltäckande ramöverenskommelse om migrationspolitiken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar överenskommelsen historisk.

Den lägger en långsiktig grund för en human rättssäker och ordnad migrationspolitik, sade han.

Partierna är överens om att det finns ett problem med identifikationskraven för anhöriginvandring, säger Mikaela Valtersson (MP). Det gäller till exempel familjer från Somalia som har svårt att återförenas. Möjligheterna till identifikation ska förbättras, till exempel med DNA.

Förändringarna beräknas kosta upp till 1,7 miljarder kronor.

Det här innebär förändringar i människors liv, säger språkröret Maria Wetterstrand.

Viktigast enligt henne är att Sverige nu inte sällar sig till de länder som successivt försämrar asyl-och migrationspolitiken därför att det kommit in ett främlingsfientligt parti i riksdagen.

Eftersom regeringen valt Miljöpartiet drar det politiken bort från Sverigedemokraterna (SD).

Men SD:s partiledare Jimmie Åkesson tror att uppgörelsen får motsatt verkan när Sverige får en politik som blir ytterligare mer extrem. På sikt kan det gynna Sverigedemokraterna.

Vi får ytterligare debatt om frågorna och det gynnar oss på sikt. Frågan är om man har ett folkligt mandat för den här politiken. Jag tror inte det, säger han.

Samtidigt tycker han att det är tråkigt att regeringen väljer att samarbeta med Miljöpartiet som är det parti som är mest extrema och för en helt fri invandring.

Det kostar mellan en och två miljarder, pengar som borde gå till andra delar av välfärden.

I överenskommelsen konstateras att förändringarna "har betydande konsekvenser för de offentliga finanserna", med kostnader på upp till 1,7 miljarder. Men siffran är osäker. Till exempel vet man inte hur många barn till papperslösa som kommer att börja i förskola, grundskola eller gymnasium eller hur många som kommer att söka sjukvård och tandvård.

Det har talats om att 3 000-4 000 barn har rätt till skolgång.

Siffran är osäker och många går redan i dag i skolan, säger FP-ledaren Jan Björklund, som räknar med att de nya reglerna ska kunna gälla från och med höstterminen 2012.

En utredning om vård för papperslösa ska vara klar i maj. Då kommer förslag om vilka regler som ska gälla.

Man ska inte kunna komma hit bara för att få vård, utan det ska gälla personer som finns här, påpekar KD-ledaren Göran Hägglund.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står utanför uppgörelsen. Enligt Reinfeldt är det inte möjligt att komma överens med de två partierna eftersom de har en annan uppfattning i fråga om arbetskraftsinvandring.