Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilde härjade värst i Västerbotten

/
  • Så här såg det ut när stormen Hilde drog fram i Ångermanland. Nu varnar SMHI för ett nytt oväder.

Annons

Cirka 3,5 miljoner kubikmeter skog fälldes under stormen Hilde förrförra helgen, mest i Västerbotten. Mycket var ung skog, vilket betyder större förluster för ägarna.

De skogar som drabbats hårdast är de i Västerbottens län där två tredjedelar av den totala volymen fallit, enligt Skogsstyrelsen. Myndigheten har tillsammans med skogsägarföreningar och skogsbolag gjort uppskattningen.

Hur stor den ekonomiska förlusten blir går inte att säga i nuläget, men troligtvis handlar det om cirka en halv miljard kronor.

Det har slagit väldigt olika, en del skogsägare är väldigt drabbade och andra inte alls, säger Janne Björck, vd för skogsägarföreningen Norrskog.

Norrskog företräder skogsägare i de områden som drabbats allra värst av Hildes framfart. I bland annat Åsele och Dorotea i södra Lappland har stora mängder träd fallit. Föreningen har den senaste veckan haft flera stormmöten med sina medlemmar, och en del har varit väldigt ledsna.

Men jag tror att många är mer förberedda än tidigare med tanke på att det varit en del stormar senaste tiden, säger Annika Lidgren, kommunikationschef på Norrskog.

Risken för angrepp av granbarkborre, som kan orsaka skador för stora värden på stormfälld skog, är dock mindre än den varit vid tidigare stormar. Tre fjärdedelar av träden som föll i samband med Hilde var nämligen tall.

Det är framförallt gallringsskog som har skadats, alltså skog som inte skulle avverkats förrän om upp till 50 år. Det betyder att förlusten för skogsägarna blir större än om det hade varit skog redo att avverkas som hade skadats i stormen.

I jämförelse med stormen Dagmar som drog in över mellersta Sverige julhelgen 2011 är volymerna mindre, vid den stormen fälldes 4,5 miljoner skogskubikmeter. Stormen Gudrun 2005 fällde hela 75 miljoner kubikmeter skog.

Mer läsning

Annons