Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HFF-tränaren: Det finns hög potential i vår trupp

Efter ett antal träningsmatcher är det nu skarpt läge för Härnösand FF:s nye tränare Patrik Jonsson. På lördag är det division 2-premiär hemma mot Boden.
– Vi kommer så väl förberedda som det har varit möjligt, men vi har bara visat en bråkdel av den potential som finns i truppen hittills.

Härnösands FF har tillhört serietoppen av Division 2 Norrland under de två senaste säsongerna. Nye tränaren Patrik Jonsson räknar med att så skall bli fallet även denna säsong.

– Vi har ett övergripande mål som lyder att vi skall förbättra vår placering från ifjol (trea då, reds anm.). Men vi jobbar egentligen mer med att uppfylla de utvecklingsmål vi har satt upp tillsammans med spelarna individuellt och i grupp.

– Sedan får vi se hur långt den prestationsutvecklingen räcker till i tabellen, förklarar Jonsson som till vardags jobbar på fotbollsgymnasiet i Sundsvall.

Han är dock den förste att erkänna att läget under försäsongen varit långt ifrån optimalt.

Skador, sjukdomar och ett antal provspelare på träningarna har gjort det svårt för att Jonsson att metodiskt hitta fram till en startelva till lördagens premiärmatch.

Men i den sista fick han i alla några svar. I den som Härnösands förlorade borta mot seriekollegan (och distriktsrivalen!) Anundsjö IF.

– Ja, lite klokare blev jag allt. Men jag kan inte ge dig något startlag så här på rak arm, jag har lite att fundera över fortfarande.

Hur såg det ut spelmässigt?

– I första är vi väl så bra som Anundsjö. Vi släpper väl egentligen bara till en enda chans och skapar några egna. Tyvärr tappar vi disciplinen i positionsspelet defensivt efter deras ledningsmål på straff och vi får inte heller med våra forwards i spelet på det sätt vi vill.

Några positioner som är klara?

– Nja, jag kan väl säga så mycket att William Amamoo står i mål, säger Jonsson och ler.

– Sedan är det väl högst troligt att vi fotsätter att spela med Robin bergman och Nick Scharkowski på topp. De har visat ett bra samarbete och mot Friska Viljor var de ju ruggigt effektiva.

Ja, den matchen som Ni vann med 8–0. Hur viktig var den?

– Eftersom det var matchen närmast efter DM-helgen då vi missade avancemang, skulle jag vilja säga att den var den oerhört viktig för oss. Vi spelade bra matchen igenom och fick tillbaka ett bra "go" i laget.

Förutom Anundsjö har man bara mött ett annat division 2-lag under försäsongen – Ånge IK.

– Men det var de första vi över huvud taget spelade och i ett av dessa möten hade vi inte ens fullt lag. Det vi visade upp då och det vi kan prestera nu är något helt annat.

Hur nöjd är du med truppen?

– Nu när nästan alla är friska och speldugligt skick igen ser man att det finns en väldigt hög potential i det här gänget. Vi har några som har en bit kvar med rehabträning som Fredrik Melander, Deldar Ibrahim och Edib Kurtovic, men vi har definitivt en trupp för att slåss i toppen av serien.

Vad vet Ni om lördagens premiärmotståndare Boden?

– Jag har tyvärr inte sett dem på video, men vi vet vad vi har att vänta oss. De har ett lag utan några svaga punkter och de jobbar hårt. Vi vet också att de har en väldigt skicklig mittfältare i Haris Devic och två utländska target-forwards, en engelsman och en amerikan.

– Men vi kommer att fokusera på vår insats. Det krävs att vi jobbar hårt i 90 minuter för att vi skall vinna, klargör Patrik Jonsson.

Det syntes på den sista träningen att alla HFF-spelare varvat upp rejält nu. Alla vill visa upp sig för att vara aktuella för startelvan.

– Ja, jag är jättenöjd med den känsla vi har runt laget just nu. Vi har fått konkurrens om platserna och det gör att vi har många starka alternativ på bänken också. Så visst är vi redo, hoppas härnösandsborna också är det så att de kommer och stöttar oss.

Det hoppas även Niclas Hälldahl i sportgruppen på:

– De som tyckte att vi spelade bra fotboll i fjol bör definitivt komma upp på lördag eftermiddag. Vi har ett bättre och jämnstarkare lag i år, klargör han.