Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetsig vargdebatt i Junsele

Junselevargarnas vara eller icke vara debatterades hetsigt och flitigt på ett informationsmöte på onsdagkvällen.

Länsstyrelsen och Naturvårdsverket höll i informationsmötet på onsdagen i Junsele. Ämnet för dagen var alltså det omdiskuterade vargpar som bildat revir mellan gränsen mot Västerbotten och Betarsjön, som ligger i direkt anslutning till Junsele. Mötet riktade sig främst till jägare och djurägare, men även andra deltog.

Efter ett regeringsbeslut har det sagts att vargparet ska få stanna utanför Junsele och föda en kull valpar. Därefter ska valparna flyttas och placeras ut i andra revir i Mellansverige. Detta ska ske senast den 31 maj nästa år. Vad som händer med de vuxna vargarna är ännu inte bestämt. Tiken har redan flyttats tre gånger men kommit tillbaka varje gång.

– Det är för tidigt att säga. Men de blir inte kvar här. Skyddsjakt kan vara ett alternativ, säger Ruona Burman, Naturvårdsverkets rovdjurssamordnare.

Vargtiken är invandrad från Ryssland och hennes gener anses vara väldigt viktiga för bevarandet av den skandinaviska vargstammen, inaveln kan minska.

Under mötet informerade Gunnar Ledström från länsstyrelsen bland annat om vilka förebyggande åtgärder djurägare kan vidta för att förhindra rovdjursattacker.

– Rovdjursavvisande stängsel har visat sig vara väldigt effektivt, och till detta kan man få bidrag. Ersättning utgår även till de djurägare som fått sina djur dödade.

Just frågan om bidrag och ersättning väckte dock en hel del debatt. Många åhörare menade att det inte är tillräckligt höga belopp som betalas ut.

– Vi värnar om våra medlemmars intressen och anser att ersättningen ska täcka alla kostnader, så är det inte i dag, säger Thure Eriksson, ordförande i LRF Västernorrland.

– Hade vi fått bestämma hade vi inte velat ha vargen här. Jag har fått massor av telefonsamtal från bekymrade medlemmar.

Mötesdeltagarna verkade också oroliga över att vargparet och valparna ska få stanna längre i området än vad som sagts. Detta påstående tillbakavisades dock av Ruona Burman. En del ville inte ha vargen i Junsele överhuvudtaget.

– Jag är livrädd. Jag vågar inte gå ut i skogen med barnbarnen längre. De äter ju folk i hägn. De kan väl hålla sig kvar i Ryssland, säger Ingrid Gulin.

– Vargen kostar oss alldeles för mycket och borde utrotas. Pengarna kan läggas på andra saker, säger Bengt-Åke Larsson.

Men det fanns också de som var något mer vänligt inställda.

– Vargen är ju en naturlig del av skogen. Det finns ingen anledning till oro, det är mycket farligare med bilar. Jag tror att människan gör större skada än vargen, säger Pernilla Lindgren.

Just nu pågår även diskussioner med de samebyar som har sina vinterbetesmarker i området. De har tidigare varit mycket kritiska till vargetableringen och ansökt om skyddsjakt, ansökningar som avslagits.

– Vi har haft bra diskussioner nu, men inget är helt klart ännu. Om det skulle bli en massa angrepp på renarna kan det bli tal om skyddsjakt, men det är inte aktuellt i nuläget, säger Ruona Burman.