Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het kritik mot brandskyddet på länssjukhuset

Länssjukhuset i Sundsvall hade 70 anmärkningar vid en brandlarmsinspektion i våras.

18 av dessa var flera år gamla om branddörrar som inte stänger, larmdon ur funktion och utrymningsväg som blockerats.

Trots att en svår eldsvåda på ett sjukhus förmodligen är det värsta skräckscenariot av alla hade landstinget inte åtgärdat bristerna.

När ST och allehanda.se granskar besiktningsintyget med 70 anmärkningar om brandlarmen på länssjukhuset hittar vi drösvis med påpekanden om branddörrar som inte stänger korrekt, fastnar i golv eller en nödutrymningsdörr som är omöjlig att öppna.

Men det som tänder mest oro är att så många anmärkningar kvarstår från tidigare besiktningar mellan 2008–2011.

Det handlar om larmdon ur funktion eller som inte larmar från egen avdelning. Det gäller ett dörrparti i kulvert mot vårdskolan som inte stänger vid brandlarm. Andra exempel är en utrymningsväg som är blockerad av tv-utrustning

Hur kan ett sjukhus som vårdar patienter låta sådana anmärkningar ligga kvar utan åtgärd år efter år?

– Jag tror inte man kan säga att vi inte tar tag i det här. Vi byter dörrar kontinuerligt, hela tiden jobbar vi med att förbättra och det tar tid. Och det är ingen dramatik i det här utifrån de tillbud som existerar, säger Torbjörn Olsson, teknisk chef vid Landstingsfastigheter.

I den stora sjukhuskolossen från 70-talet fanns 2 747 rökdetektorer när inspektionen gjordes tidigare i år. Men det fanns även 5 433 omoderna värmedetektorer som ger betydligt sämre skydd.

– Sundsvalls sjukhus var färdigt 1975 och det regelverk som gällde då, det är det som man styr efter. Tillsammans med konsulter och räddningstjänst har vi konstaterat att det är skäligt att höja säkerheten, men det tar tid och det kostar pengar, säger Torbjörn Olsson.

Men kan man luta sig tillbaka mot att sjukhuset uppfyller de krav som gällde 1975?

– Det är det som juridiskt prövas. Det är den gällande lagstiftningen när bygglovet togs som gäller, säger Olsson.

Kritik förs även fram från räddningstjänsten om bristfälliga brandcellsgränser, det vill säga risken att bränder kan sprida sig genom brandväggar.

– Det handlar till exempel om att dörrpartier bara fäster mot undertak och inte ovanför undertaket. Då kan en brand sprida sig via undertaket. En brandcellsgräns ska ansluta mot bjälklagret, säger brandingenjör Leif Staffansson från räddningstjänsten i Medelpad.

Även Torbjörn Olsson är självkritisk.

– Är det så, är det allvarligt. Men från fastighetssidan tummar vi inte på brandsäkerheten. Sen kan även solen ha fläckar, säger han.

Räddningstjänstens kritik från i somras gäller även att korridorvård inte får förekomma, samt att ventilationssystemet måste uppgraderas så att det kan evakuera brandgaser.

Borde inte ett länssjukhus ha det bästa brandskydd som finns att tillgå?

– Måste ett länssjukhus ha den bästa medicinsktekniska utrustning som finns? Det är inte relevant att kräva det. Det är en bra fråga, men vi har ingen annan ambition än att skapa ett skäligt brandskydd, säger Torbjörn Olsson.