Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het debatt om sex timmars arbetsdag

Skolan och omsorgen får 1 miljard vardera nästa år. Måndagens budgetdebatt handlade om valfrihet och sex timmars arbetsdag.
– Det är svårt att tänka sig en dyrare reform, säger Emil Källström (C).

På måndagen klubbades som väntat majoritetens budget igenom av kommunfullmäktige. För Socialdemokraterna har det varit premiär för att ta fram en budget med ett annat parti, Vänsterpartiet.

Nettokostnaden för kommunens verksamhet ökar varje år. För tio år sedan var siffran 2 miljarder, nästa år är den för första gången 3 miljarder.

Största pengapåsen går till bildningsnämnden – 1,13 miljarder. Därefter följer omsorgsnämnden med 1 miljard.

I budgeten finns statliga tillskott till bildnings- och omsorgsnämnden på totalt 27 miljoner. Men Lars Näslund (M) höjde ett varningens finger för att finansieringen inte är säkrad innan regeringens budget är beslutad.

– Jag lovar att oppositionspolitikerna kommer följa det här väldigt noga, säger han.

Under kommande fyra år planeras för flera stora investeringar, bland annat på Bredbynskolan och Paradiset.

Sett enbart till nästa år, är 11 miljoner avsatta för åtgärder i skollokaler. Renoveringen av simhallen i Köpmanholmen beräknas kosta 15,5 miljoner och äldreboendet Nybygget – som totalt kostar 177 miljoner – budgeteras till 32,5 miljoner under 2015. Resultatet 2015 beräknas bli 43 miljoner.

Från oppositionens sida konstaterades också att majoritetens budget vad gäller kvantitet inte skiljer sig så mycket från Alliansens förslag. Däremot finns en tydlig ideologisk skillnad. Främst handlar det om Lov, Lagen om valfrihetssystem, ett kommunbeslut från 2010 som inte verkställts och som nu kommer att slopas.

– Vi lägger fokus på den kommunala hemtjänsten och har inte för avsikt att tillämpa Lov, säger Glenn Nordlund (S).

Vänsterpartiets Mattias Hamberg:

– Vi tycker att det ska märkas att vi är med. Det är ingen hemlighet att vi inte vill ha vinster i välfärden. Vi tycker det är bra att principbeslutet om Lov rivs upp, säger han.

Det blev en flera timmar lång budgetdebatt. Och det hettade faktiskt till vid något tillfälle. "Du svarar inte på frågan" utbrast Emil Källström (C) i ordväxlingen med Glenn Nordlund (S) om sex timmars arbetsdag.

– Hur mycket sex timmars arbetsdag blir det den här mandatperioden? Hur mycket pengar kommer man lägga på detta? sa Källström.

Till slut fick han också besked från kommunalrådet Nordlund:

– Jag vill ha ett underlag innan vi fattar beslut. Det är svårt att svara på frågan i dag, säger han.

I omröstningen fick majoriteten stöd av Miljöpartiet, medan Allianspartierna röstade på sitt eget budgetförslag.