Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hervor Sjödin: "Ockupationen kommer att räcka tills ni ändrar er och öppnar BB och akutkirurgi igen"

 
Ockupationen av BB i Sollefteå
Visa alla artiklar

"Vore det inte en god idé att för en gångs skull säga: Förlåt. Det här blev inte som vi trodde."
Hervor Sjödin, författare och kulturpersonlighet i Sollefteå, tar strid för sjukhuset i ett personligt brev till 77 landstingsledamöter.

Jag skriver till alla Landstings/Regionledamöter eftersom ni utåt är en enhet. Men jag riktar mig förstås till dem, som fattat de fatala besluten att lägga ner BB och akutkirurgi vid Sollefteå Sjukhus, framför allt socialdemokraterna förstås.

Kära Landstings/Regionledamöter.

Jag skriver till er, för att jag tror på dialog och på er vilja att fatta bästa tänkbara beslut för hela vår region. Men tänk så fel det kan bli ibland. Det är jag övertygad om att ni också kan se.

Vi hade ett välfungerande sjukhus i Sollefteå. Vi hade landets näst bästa BB, skickliga kirurger, en ekonomi i bäst balans av regionens tre sjukhus. God stämning, goda vårdresultat. Alla var nöjda.

Nu har ni lagt ner BB och akutkirurgin vid Sollefteå Sjukhus och sett till att röntgen därmed inte finns annat än under affärstid. Det skulle väl bli början till något bra, kan jag tänka mig, att majoriteten av er trodde. På något oklara grunder, verkar det. Men ni gjorde det.

Trots att ni såg att medborgarna i Kramfors-Sollefteå inte tyckte som ni, gjorde ni det.

Trots att vi marscherade i tiotusental vid flera tillfällen, för att förklara för er att det skulle bli fel.

Trots att ni måste ha förstått, att bakom varje person i demonstrationståget fanns det några till som av olika anledningar inte kunde/orkade gå med, att opinionen var absolut kompakt, gjorde ni det.

Trots att socialdemokraterna blev tvungna att frysa ut sina partivänner från Kramfors-Sollefteå som inte heller ville rösta som ni ville.

Trots att läkare och övrig personal vid många offentliga debatter och vid andra tillfällen förklarade vilket uselt beslut det var. Såväl ur medicinsk som ekonomisk synpunkt. Jag antar att ni fick en ordentlig redovisning av deras åsikter, men avstod från att ta till er deras synpunkter. Trots deras tunga argument tog ni ändå detta drastiska beslut.

Nu är det gjort. Resultatet är helt förfärligt. Sjukhusentrén i Sollefteå är ockuperad sedan den 1 februari, dygnet runt. Listorna på villiga ockupanter som avlöser varandra är överfulla och det kommer bara fler och fler. Företag, föreningar och enskilda stöttar ockupanterna på alla tänkbara sätt. Ockupationen kommer att räcka hur länge som helst, eller tills ni ändrar er och öppnar BB och akutkirurgi igen.

Kirurgakuten stängdes (tillfälligt, sade ni) innan ni stängde BB. Där har rader av så kallade avvikelser förekommit med ett antal onödigt smärtsamma, rentav onödiga resor. Även dödsfall har inrapporterats.

När BB stängdes den 1 februari, gjorde ABF omedelbart, vad ni borde ha gjort, det vill säga startade upp kurser i bilförlossning. Men vad hjälper det, när resan är för lång. Redan den första månaden, har vi sett minst en taxifödsel, en ambulans som anlände till sjukhuset sex minuter innan barnet var framfött.

Vi har dessutom fått rapport om en fasansfull bilförlossning, som Emma Andersson från Graninge tvingades uppleva. Den slutade med att hon stod utan byxor, barfota i snön och kylan med navelsträngen hängande mellan benen, när ambulansen äntligen kom. Hon hade då åkt förbi Sollefteå sjukhus på sin otrygga färd mot Ö-vik!

Detta utgör tre omänskliga händelser bara på BB-sidan, på lika många veckor. Det måste ha fått er att fundera lite mer över vad ni egentligen har gjort.

Rader av kända opinionsbildare i hela Sverige har tagit ställning emot er, som till exempel Göran Greider, som är socialdemokraternas egen partikamrat. Tyvärr är ni utskämda i hela Sverige och även på många håll utomlands. Det måste kännas inpå bara skinnet. Ni gjorde ju bara det ni trodde var bäst. Ni kan inte vara särskilt nöjda med situationen. Jag kan tänka mig att ni mår lite dåligt. Vi, era väljare och uppdragsgivare mår fruktansvärt dåligt. Såvitt jag förstår mår ingen bra av den uppkomna situationen.

Dessutom riskerar den att bli dödsstöten för hela inlandet. Är det verkligen värt det? Det sägs att det rör sig om mindre än en procent av Landstingets budget.

Vore det inte en god idé att för en gångs skull säga: Förlåt. Det här blev inte som vi trodde. Vi förstår att vi måste tänka om. Vi sitter ju ändå här på medborgarnas uppdrag. Vi startar om på nytt med både BB och kirurgakuten. Lösningen på våra problem ligger uppenbarligen inte i nedmonteringen av Sollefteå sjukhus. Eftersom det är så trångt och så många överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus, skulle vi kanske kunna tjäna en hel del på att föra över patienter till Sollefteå. Restiden är ju densamma, men resorna kan göras under planerade förhållanden.

Vet ni, ni skulle bli våra hjältar och förebilder, om ni sade det. Ni skulle vinna vår respekt och återvinna en hel del förtroende som nu gått förlorat.

Det är mänskligt att fela, men det vill mod och storsinthet till att erkänna sina fel. Hoppas att ni har det modet.

Hervor Sjödin

Besviken väljare, oroad medborgare, BB-ockupant

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs också: "Ta ned skylten - Sollefteå har ingen riktig akutmottagning längre"

Krönika: "En så nedlåtande karikatyr av landsbygden speglar människoförakt av värsta sort"

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Debatt: Den som lever i Stockholm kanske inte är bäst lämpad att ta beslut om glesbygd

Krönika: Här är listan som kan rädda landsbygden

Landsbygdsromantik? Nej, nu är det Dags att sluta med storstadsromantiken