Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herrgårdsparken har blivit en kulturoas

Från en mörk och grantät skog med mörka, jordiga stigar till en underskön park med vackra grusade gångvägar, ständig visuell kontakt med vattnet – och inte minst inspirerande konst från Nätterlunds stiftelse.
Nyinvigda Herrgårdsparken i Köpmanholmen har återuppstått som en sann lisa för själen.

Annons

Efter förra lördagens storstilade invigning av High Coast Art Valley fortsätter evenemangen under veckan.

– Det har varit ett helt fantastiskt projekt att få arbeta med, från i vintras fram till invigningen i lördags, säger byggansvariga Elisabeth Strand Hübinette, kommunens driftchef för parker och gator.

Den återuppbyggda parken har återfått mycket av sin forna skönhet från tiden då familjen Hedberg var drivande och aktiva i Köpmanholmen. Det är ungefär en tredjedel av det markområde som kommunen inköpte för några år sedan.

– Det är fantastiskt att komma från den orörda delen av parkmarken, där allt legat orört i 50-talet år, och in i den nu återuppbyggda Herrgårdsparken på Kärleksudden, där det allra mesta återskapats med respekt och historisk koppling till den ursprungliga parken, säger Elisabeth.

Jord har skrapats av gångvägarna och grusats upp med rosa grus och det mesta av den täta granskogen har tagits bort för att få skirhet och luft. Ursprungliga vita trädgårdsmurar har återskapats, körsbärsallé, äppelträd och prunkande rabatter har planterats liksom en pergola för klängrosor där förlagans trämaterial ersatts med järn och en list eller fris med ett samiskt mönster utfräst. Många strategiska sitt- och viloplatser finns längs de totalt dryga två kilometer långa gångarna.

Områdets industrihistoria finns också dokumenterad i olika utställningar; projektets mål är även att tillgängliggöra konsten som finns i området genom digital och fysisk information.

Samiska motiv finns här och var i parken, exempelvis också i den hängmatta med Åseles färger som hänger i början av parken. Enligt en gammal sägen fanns ett sydsamiskt viste här i området, och att en samekvinna blev bortkörd från området under industriepoken.

– Då lär hon ha sagt att när poppeln faller så skall bolaget gå i graven och området skall återigen tillhöra människorna, och så här långt i efterhand så fick hon ju faktiskt rätt, berättar konstintendent Lars Ahlström.

Fler konstinstallationer väntas i Herrgårdsparken i höst, och sedan gäller det också att få ut kunskap, information och kommunikation kring de natur- och kulturvärden i skön förening som finns att besöka och glädja sig åt i Nätra älvdal.