Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Stenson vann tourfinalen

Annons

Henrik Stenson har vunnit Players Championship och Ryder Cup. Men frågan är om inte segern i PGA-tourfinalen smäller högre.

Prischecken är i vart fall störst: 11,4 miljoner dollar.

Efter halva varvet i lördags ledde Stenson med nio slag, men det blev till slut en riktig spännande upplösning på East Lake-banan utanför Atlanta, Georgia.

Ledningen var ett tag nere på ett enda slag, då 20-åringen Jordan Spieth spelade drömgolf och sköt en 64:a medan Stenson tappade slag på det fjortonde hålet och sedan träffade publiken på 15. Samtidigt gjorde Steve Stricker en eagle och var också bara två slag bakom svensken.

Men det krävdes dock mer än så för att störa den stensäkre världssexan. Trots publikträffen tog Stenson ett slag på 15:e och kunde sedan hålla ledningen hela vägen in.

64-66-69-68 räckte till seger med tre slags marginal före Spieth och Stricker på en delad andraplats.

Jag är mållös. Jag var inte alls säker på mitt spel i dag men att ändå kunna hänga i och till slut vinna känns helt overkligt. Jag har inte riktigt förstått det här än, men tror nog att det kommer att kännas bättre och bättre för varje dag den närmaste tiden, sade Stenson i segerintervjun.

Stenson blir i och med segern den första europé att ta hem såväl Fedex Cup som PGA-tourfinalen.

Det var en hård dag ute på banan i dag, och jag är väldigt nöjd med det sätt på vilket jag lyckades hänga mig kvar, sade Stenson efter segern. Jag kände mig inte helt säker på mitt spel i dag. Jag var tvungen att kämpa hårt mentalt.

Förstaplatsen var värd 1,4 miljoner dollar, men ledde samtidigt till totalseger i slutspelet och extra, närmast ogreppbara, tio miljoner dollar tickade in på bankkontot.

I och med segern är svensken dessutom ny världsfyra. Han gick också upp på andra plats i USA-tourens penningliga efter Tiger Woods.

Sättet Stenson vann på var extra imponerande. Han ledde mer eller mindre tävlingen i 72 hål och gjorde det dessutom före världens 29 övriga bästa spelare.

Men efter ha spelat magisk golf i 2,5 dagar så visade han upp en lite mer mänsklig golfsida på lördagseftermiddagen i regnet. På avslutningsdagen var det i vart fall fint väder, men Stenson spelade helt enkelt inte lika bra - även om han höll ihop spelet, satte parputtarna och hade hela tiden fältet bakom sig.

Extra imponerande med tanke på hur mycket han spelat - och hur bra - sedan sommarens British open.

Jag sjunger väl på sista versen energimässigt. Jag har inflammation i en sena i vänster handled. Det gör ont att borsta tänderna, men inte att slå drivern. Så fort man kommer igång är det inga problem. Och jag hoppas det håller sig så i fyra dagar till, sade Stenson till Svensk Golf inför tävlingen.

Efter en månads tävlingsledigt siktar han på ännu en tourseger - Europatourens penningliga Race to Dubai. Svensken leder penningligan på Europatouren med cirka 400 000 euro före nordirländaren Graeme McDowell och engelsmannen Justin Rose.

Jag ska göra mitt allra bästa för att lyckas. Ingen har tidigare vunnit Fedex Cup och Race to Dubai samma år. Men jag måste spela bra eftersom Graeme och Justin jagar mig.

Stenson säger på presskonferensen i Atlanta att han nu är i stort behov av vila efter en intensiv tävlingsperiod.

Jag behöver också ladda om inför nästa intensiva period då jag spelar sju eller åtta tävlingar i följd. Jag ser fram emot att spela mer golf i slutet av året och därefter ha julledigt.

Mer läsning

Annons