Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Hemma hos Erika Åström med familj är känslan varm, ombonad och lite lyxig. Inredning är Erikas stora passion och nu har hon startat företaget Homestyling Sundsvall.

– Jag känner att jag vill göra något mer av mitt stora inredningsintresse, säger Erika.

TV: Genomtänkt och lyxig känsla. Erika lär ut hur man bäddar och får rätta puffen på kudden.

På mindre än ett år har Erika och hennes man Erik renoverat 50-talsvillan i Haga. De har sedan tidigare totalrenoverat flera bostäder, en vindsvåning på Storgatan, ett mindre hus på Eriks föräldrars gård och en lägenhet i Vaxholm.

– Vi trivdes i Stockholm men jag tycker om Norrland – och att vara nära naturen. Vi trivs här, säger Erika.

De började utvändigt med att dränera och att riva ner tegelfasaden och huset har fått en träfasad som ska bli vit. Invändigt började de på övervåningen och har sedan jobbat sig genom hela huset, förutom källarplanet.

– Huset är rätt litet och vi kommer att bygga ut längre fram men vi ville komma i ordning här inne för Gustavs skull, säger Erika.

Huset är cirka 90 kvadratmeter men rymmer de funktioner som familjen behöver. När Erika inreder varvar hon tidlösa inslag med moderna och nytänkande lösningar. På nedervåningen finns de sociala ytorna med ett rymligt kök som hänger ihop med matsal och vardagsrum.

– Vi ville ha en öppen planlösning där man har kontakt mellan rummen.

Köksluckorna har fått den dova gröna färgen, ”Mansion grey”. Bänkskivan är i kompositsten och kyl och frys har integrerats. Mässingsdetaljer som knoppar och blandare ger en varm och elegant känsla. En fläktkupa har precis kommit på plats. Den är specialbeställd från Högbergs Plåt och ramar in köksön.

– Jag målade det sista i morse, det ska på lister och målas invändigt också. Den blev verkligen jättefin, säger Erika.

När de renoverade fick alla väggar bli vita och golvet är genomgående ljust i hela huset. Matbordet är vitt och stolarna är arvegods. Erika tycker om att blanda nytt och gammalt, dyrt och billigt.

– Spegelpanelen på väggen ger karaktär och skapar en känsla av att det händer något. Vår stil är lite gammaldags med inslag av moderna detaljer.

Erika är pysslig och tycker om att sätta ihop stilleben med blommor, ljus och böcker. Hon gillar att testa sig fram och flyttar runt saker och möbler.

– Jag möblerar om flera gånger per år för att se vad som blir bäst. Det här skåpet stod i vardagsrummet förra veckan, saker och ting kan alltid förbättras och när man flyttar på saker får man en ny känsla, utan att man behöver köpa nytt.

Tapeten i vardagsrummet kommer från William Morris och heter Strawberry Thief. Erika tyckte att rummet kändes för vitt. Känslan i tapeten återfinns i mattan under matbordet och i den grå accentfärgen som återkommer i hela huset. Överblivna tapetbitar har ramats in och sitter på väggen i matrummet. En turkos minifåtölj bryter av, det är Gustavs hedersplats.

Inredning är en stor passion för Erika som precis har startat företaget Homestyling Sundsvall. Hon kommer att styla hem inför försäljning och erbjuda olika inredningstjänster som att rita badrum och hjälpa till med färgsättning. På kort tid har hon fått flera tusen följare på Instagram där hon delar med sig av sina inredningsbilder.

– Det är lite komiskt för jag har aldrig använt Instagram eller Facebook, men så upptäckte jag att det fanns en massa inredning där. Och det är ju så kul när man får inspiration av andra.

50-talstrappräcket sitter kvar i trappen och på övervåningen har Erika sitt arbetsrum. En schäslong står mitt i rummet och en hyllvägg har byggts under snedtaket, för att kunna nyttja en svårmöblerad yta.

– Den målades först vit men sedan fick den bli grå.

40-talshyllan fyndade Erika på Blocket, benen plockades bort och den fick ny färg och mässingshandtag och smälter in mot väggen med sin mjukt rundade form.

Sovrummet har en ombonad hotellkänsla med en stor ryamatta och spegelpanel och även här har den tidigare vita väggen målats grå.

– Det blev för vitt, den här väggen kommer jag att måla om fler gånger och eftersom det är så liten yta är det enkelt och billigt att förändra den, säger Erika.

I sovrummet har Gustav en egen sovalkov. Parets säng är 2,40 meter bred och är just i dag bäddad enligt konstens alla regler. Två skira gardiner ramar in den pampiga sängen.

– Jag älskar kuddar och brukar bädda på olika sätt, jag har massor av kuddfodral. Se till att skaffa en bra innerkudde så får du en lyxigare känsla, tipsar Erika.

När Erika bäddar hamnar de största kuddarna längst bak och sedan bygger hon vidare med mindre kuddar. Det blir ett slags stilleben och Erika avslutar med att slå handen mitt på kudden så att den får en fin form.

– Så här bäddar jag på helgen eller när jag har tid, alla har vi olika intressen, säger Erika och skrattar.

*Erika finns på Instagram under namnet @erikas.home

FLER "HEMMA HOS":

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA: