Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henkes hjältar är redo för kamp

Naturkatastrofer är temat för årets First Lego League – I Edsele har eleverna mer specifikt valt tsunamis.

Annons

Full aktivitet pågår i klassrummet på Edsele skola. Elva elever i årskurs 4 till 6 deltar. En robot har byggts och håller på att programmeras för att utföra uppdrag på den katastrofbana tävlingen ska äga rum på. En grupp jobbar med marknadsföring.

– Vi har bjudit in politiker, föräldrar och de andra eleverna i skolan och berättat om vad vi gör. Och nu är ju ni från tidningen här, säger eleven Thurs Lundberg.

En annan grupp forskar. Tsunamin i Thailand blev den katastrof eleverna ville lära sig mer om.

– Det var hemskt när jag såg bilder på hur det var där. De som var skadade fick ligga utomhus eftersom många sjukhus förstörts, säger Amanda Sjödin.

Eleverna i Edsele har nu uppfunnit ett särskilt tsunamihus och byggt en modell av detta. Huset förses med elektricitet från solceller och om en tsunami skulle komma så lyfts det högt upp i luften; det står på maskindrivna pelare.

– Sen efter vågen kommer det ner på marken igen och kan fungera som sjukhus, förklarar Elfur Lundberg.

På lördag går själva tävlingen av stapeln på Technicus i Härnösand. Nio lag från regionen deltar. Robotarna ska lösa problem och presentationer ska hållas.

Det lag som sammanlagt uppnår bäst resultat i de olika tävlingskategorierna får representera regionen i den skandinaviska finalen i Bodø, Norge. First Lego League är en internationell tävling som arrangeras i över 60 länder jorden runt.

– Det här är ett jättebra sätt för eleverna att lära sig nya saker på. De har roligt och får dessutom samarbeta väldigt mycket, säger lärare Henke Näsmark.

Annons