Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henkes hjältar är redo för kamp

Naturkatastrofer är temat för årets First Lego League – I Edsele har eleverna mer specifikt valt tsunamis.

Annons

Full aktivitet pågår i klassrummet på Edsele skola. Elva elever i årskurs 4 till 6 deltar. En robot har byggts och håller på att programmeras för att utföra uppdrag på den katastrofbana tävlingen ska äga rum på. En grupp jobbar med marknadsföring.

– Vi har bjudit in politiker, föräldrar och de andra eleverna i skolan och berättat om vad vi gör. Och nu är ju ni från tidningen här, säger eleven Thurs Lundberg.

En annan grupp forskar. Tsunamin i Thailand blev den katastrof eleverna ville lära sig mer om.

– Det var hemskt när jag såg bilder på hur det var där. De som var skadade fick ligga utomhus eftersom många sjukhus förstörts, säger Amanda Sjödin.

Eleverna i Edsele har nu uppfunnit ett särskilt tsunamihus och byggt en modell av detta. Huset förses med elektricitet från solceller och om en tsunami skulle komma så lyfts det högt upp i luften; det står på maskindrivna pelare.

– Sen efter vågen kommer det ner på marken igen och kan fungera som sjukhus, förklarar Elfur Lundberg.

På lördag går själva tävlingen av stapeln på Technicus i Härnösand. Nio lag från regionen deltar. Robotarna ska lösa problem och presentationer ska hållas.

Det lag som sammanlagt uppnår bäst resultat i de olika tävlingskategorierna får representera regionen i den skandinaviska finalen i Bodø, Norge. First Lego League är en internationell tävling som arrangeras i över 60 länder jorden runt.

– Det här är ett jättebra sätt för eleverna att lära sig nya saker på. De har roligt och får dessutom samarbeta väldigt mycket, säger lärare Henke Näsmark.