Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Henke" äldste utespelaren

Henrik Larsson blev fotbollslandslagets äldste utespelare genom tiderna.

Men karriären i Blågult kan nu ta slut på onsdag efter 0-1-förlusten på Parken:

Ingen känner någon glädje över huvud taget. Vi är otroligt besvikna.

Efter debuten mot Finland den 13 oktober 1993 har Henrik Larsson gjort 37 mål på 106 landskamper. Han har slutat och gjort comeback flera gånger om. Men efter 0-1-förlusten på Parken på lördagskvällen kan pensioneringen från Blågult bara vara några dagar bort.

Vi får se. Det kommer ett besked när jag har fattat det, sade Larsson efter matchen.

Först skrev dock Larsson i sig i historieböckerna som den äldste utespelaren som spelat i herrarnas A-landslag, 38 år och 20 dagar gammal.

Larsson var också nära att bli landslagets äldste målskytt på Parken på lördagskvällen. I den 70:e minuten skickade Larsson in bollen i nät, men vinkades av för en hårfin offside.

Jag vet inte om det är offside eller inte, men det känns som det kvittar eftersom domaren har blåst.

Henrik Larsson fick lämna landskamp nummer 106 mållös och som en förlorare. Så titeln som landslagets äldste målskytt får Gunnar Gren ännu så länge behålla.

Gren var i över 50 år den äldste utespelaren som representerat Sverige. "Il professore" hade bara några dagar till sin 38:e födelsedag när han spelade och gjorde mål för Sverige i en 4-4-match mot Danmark den 26 oktober 1958. Gren var då 37 år, 11 månader och 26 dagar.

Rekord är trevligt, men det är någonting man får sätta sig ner och titta på när man är klar med karriären, sade Larsson när TT pratade åldersrekord med honom inför matchen mot Danmark.

Men karriärens slut kan vara nära nu.

Matchen på Parken var anledningen att Henrik Larsson fortsatte spela fotboll efter knäskadan han ådrog sig i slutet på juli. "Ett hemligt mål", sade "Henke" före matchen.

Men det var inte så här jag tänkte att det skulle gå i dag.

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska spela fotboll nästa år.

Jag tänker inte så långt fram som till VM. Ingen blir gladare än jag om Sverige går till ett VM-slutspel. Om jag är med där eller inte spelar inte så stor roll.

En sak är i alla fall säker, om Henrik Larsson finns på planen vid en eventuell play off-match den 18 november så når han ännu en historisk milstolpe. Då tangerar han målvakten Thomas Ravellis åldersrekord i landslaget: 38 år och 59 dagar.