Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändaren skapar vackra miljöer i hyrestvåan på Alnö

Mycket hantverkt och fina detaljer hemma hos kreativa Margareta Österlund på Alnö.

TV: Häng med in till Margareta som visar vad hon har för kul i lådorna och hur man gör mosaikbord!

Margareta Österlund är hemvändaren som flyttade tillbaka till Sundsvall efter många år i Stockholm. Till vardags jobbar hon som tidningsredigerare men är också utbildad journalist.

Vid hemkosten landade Margareta i en ljus tvåa på vackra Alnö. Med kreativa fingrar och ett sinne för detaljer har Margareta gjort vad hon kunnat i sin nya bostad.

– Det är ju hyresrätt så jag kan ju inte göra så jättemycket, men jag har tapetserat i köket och i vardagsrummet, säger hon.

I soffan ligger en hemgjord kudde, full av färg. En annan kul detaljprydd kudde i färgglada färger ligger i fåtöljen. Margaretas hantverk finns lite runtomkring i hemmet.

- Jag älskar hantverk. Antingen mitt egna eller andras.

I köket har Margareta gjort vad hon kunnat i sin lägenhet.

– De bytte köksluckor innan jag flyttade in och jag har satt upp en ny tapet. Jag gillar mycket mjuka pasteller så den ljusa tapeten är basen och så dekorerar jag med färg.

I tv-rummet står en lång tv-bänk längs väggen. Ett fynd som hon själv fixat ihop för att få exakt den där tv-bänken hon själv ville ha.

– Detta är små billiga skåp från Ikea som jag målat vita. De hade det perfekta djupet och de rymmer så mycket, säger Margareta.

Läs också: Nybyggda glasverandan släpper in solens strålar – titta in i Britt och Lars sommarhus

Att göra hantverk och pyssla verkar Margareta vara mycket duktig på. Runt om i bostaden syns verk hon skapat och i vardagsrummet står två mosaikbord.

– Det här är ett av de första mosaikborden jag gjorde, säger Margareta och visar det lilla vita bordet med grön och röd mosaik, utformat som mosaikrosor.

Ett vitt bord som står under en häftig lampa, är en present. Ett vackert dekorerat bord fyllt med små mosaikbitar. Turkos, rött, silver, grönt och gult och massa andra färger trängs på ytan. De läckra lampskärmarna är så klart det också eget hantverk.

– Jag har länge velat ha en sån här lampa och så en dag hittade jag en men då hade den så fula skärmar. Så efter ett tag hittade jag passande skärmar på Tradera som jag gjorde om helt med pastelliga tyger, säger Margareta och visar de två lampskärmarna.

Läs också: 23-åringarna Mattis och Linnea i Sundsvall byggde sin villa själv – på sju månader

Något annat som Margareta ägnar mycket tid åt är att virka. En hel låda i sovrummet är fylld till bredden med virkade vackra alster. Filtar och plädar i olika storlekar finns i gömmorna och i skåpen trängs massor av garnrullar.

– Jag virkar väldigt mycket och det är här allt hamnar om jag inte hunnit ge bort det till någon än. Oftast blir det små plädar till nyfödda eller till ett barn som fyller år. De är ju i perfekt storlek till barnvagnar, säger Margareta och lägger upp några egenvirkade plädar på sängen.

En annan kul detalj som ligger i lådan är de stora virkpinnarna som Margareta har gjort helt själv.

– Jag gjorde många på en gång så då kunde jag ju sälja några av dom. Man köper ju så mycket trä så det blev ett par stycken.

På sängen ligger en vacker hemgjord filt. En vit med färgglatt mönster på.

– Den här pläden är färgglad. Jag tror det är 435 stycken rutor i denna och jag har själv gjort den, säger Margareta och lägger handen på filten.

Så här gör du ditt eget mosaikbord

1. Välj vad du vill göra.

2. Lägg ut alla bitar på bordsskivan eller vad du väljer att göra, så att du enkelt kan göra ändringar.

3. När du är nöjd med ditt mönster fäster du bitarna på din valda yta som du vill pimpa.

4. Jag använder lim som passar både mosaiken och exempelvis trä. Sedan limmar jag bit för bit. Efter det tar jag fogmassa och drar över bitarna så att det kommer mellan alla bitar. Tips är att dra fogmassan i alla riktningar, så att det verkligen sjunker ner.

5. Torka bort överflöd först. När det stelnat lite kan man rengöra det lite mer.

Se mer av Margaretas spännande pyssel på hennes instagram margareta_osterlund