Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänstpersonal fick drygt 400 000 av dement 90-åring – döms till fängelse

En 90-årig dement man i Härnösand gav en kvinna som var anställd inom hemtjänsten pengar och en klocka till ett sammanlagt värde av 409 545 kronor.
Kvinnan döms nu till fängelse för grovt tagande av muta.

En kvinna i 50-årsåldern jobbade under åren 2013 och 2014 inom hemtjänsten i Härnösand. Bland annat utförde hon hemtjänstarbete hos en 90-årig dement man.

Kvinnan tog under ett halvt års tid, under 2014, emot gåvor från mannen. Bland annat har 300 000 kronor förts över till hennes konto och hon har fått 100 000 kronor i postväxel. Dessutom fick hon en klocka värd 9 545 kronor.

Kvinnan hävdar att hon inte begått något brottsligt, eftersom hon anser att det rörde sig om privata gåvor och inte hade något med hennes arbete att göra.

Tingsrätten i Härnösand anser dock att kvinnan gjort sig skyldig till grovt tagande av muta och grundar det på vittnesuppgifter och läkarutlåtande om mannens demenssjukdom.

Kvinnan döms till fängelse i ett år och två månader. Hon ska dessutom betala tillbaka de 409 545 kronorna till den 90-årige brukaren.

Kvinnan fick sparken från sitt jobb när det uppdagades att hon mottagit gåvor från den 90-årige mannen.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.