Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten vill slippa tömma kattlåda

Måste hemtjänsten ta hand om en katts avföring? Ja säger länsrätten i Härnösand. Nej säger Härnösands kommun och överklagar länsrättens beslut till kammarrätten.

En Härnösandskvinna som har rätt till hemtjänst ville också att kommunen skulle mata hennes katt och dessutom tömma kattlådan. Detta kunde inte kommunen acceptera. Man ansåg att ägande av en katt inte ingår det som i socialtjänstlagen kallas för skälig levnadsnivå.

Kvinnan väldigt förtjust i djuret och vill behålla det även om hon inte längre själv kan ta hand om katten på det sätt som hon gjorde förr. Dessutom anser hon att hon inte har så många vänner och bekanta kvar utan katten är hennes finaste sällskap.

Länsrätten i Härnösand anser att eftersom kvinnan är mycket fysiskt begränsad och saknar socialt kontaktnät, är hennes katt en del av hennes skäliga levnadsstandard.

Nu är det kammarrätten som ska ta ställning till om kattskötsel i detta fall är en del av en skälig levnadsstandard.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60