Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstbolag anklagas för vanvård

Annons

Kristianstads kommun polisanmäler ett hemtjänstföretag sedan stora brister avslöjats. Minst en äldre människa ska ha skadats av att insatser inte blivit gjorda.

I specifika ärenden är det tal om vanvård, säger omsorgsnämndens vice ordförande Marianne Eriksson (S) till Kristianstadsbladet på nätet. Vi kommer med största sannolikhet att göra en polisanmälan. Men i vilken omfattning och inriktning, det kommer jag i princip att skriva på i helgen, säger omsorgschefen Lars-Åke Nordin till TT på väg ut från ett möte med det aktuella företaget, Hemtjänst för dig.

Lars-Åke Nordin ska främst se över tre punkter för att bestämma vad som ska polisanmälas: Vanvård av en person, ekonomin, och arbetstidsfrågor.

Det kommer att bli någon form av polisanmälan, säger Lars-Åke Nordin. Sedan har även företaget polisanmält vissa av sina medarbetare, tillägger han.

Vanvården rör en äldre person som ska ha fått skador av att alla insatser inte utförts. Frågan om ekonomi är knuten till samma ärende då företaget trots det fick ersättning för vården. Utöver det bedöms företaget inte ha följt gällande lagar och regler om arbetstid.

Enligt Nordin har de har haft anställda som jobbat varje dag, flera arbetspass om dagen, i tre månader.

Företagets vd Amnih Hassan vill inte kommentera kritiken eller hotet om att bli polisanmäld.

Det har kommit plötsligt och jag måste få tid att göra min egen utredning, säger hon till TT.

Enligt Hassan har Hemtjänst för dig mellan 35 och 40 klienter.

Mer läsning

Annons