Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemslöjdsföreningar från Ångermanland på resa till Norrbotten

53 medlemmar i Härnösands, Sollefteås och Örnsköldsviks Hemslöjdsföreningar åkte fredagen 11 oktober med Byberg & Nordin först till Sy- och hantverksmässan i Umeå, där vi frossade i garn, tyger och andra hantverksprodukter och material. Därifrån for vi vidare till Luleå för middag och övernattning. Ulrika Bos Kerttu, vår tidigare hemslöjdskonsulent i Västernorrland, som hade bjudit in oss och hjälpt till med programmet, mötte oss vid hotellet.

Lördagen inleddes med besök i världsarvet Gammelstad, där vi fick en fantastisk guidning under rundvandringen bland de 408 kyrkstugorna. Vi fick gå in i en visningsstuga samt i Nederluleå kyrka, som uppfördes under 1400-talet och är bevarad i ursprungligt skick.

Färden gick tillbaka in till Norrbottens Museum i Luleå och utställningen ”Hallå Slöjd”, en mycket fin presentation av slöjdens utveckling i norra Sverige från 1890-talet fram till nutid, guidad av Christina Lindmark, tidigare hemslöjdskonsulent i Norrbottens län. Under 2019, Kulturarvsåret, hade Norrbottens hemslöjdsföreningar ordnat workshops med duktiga slöjdare som ledare och arbetat fram nya alster byggda på traditionella mönster. Dessa fanns med i utställningen.

På eftermiddagen for vi vidare över polcirkeln till Jokkmokk och Gamla Apoteket, nu kulturhus och plats för utställningar och försäljning av slöjdalster. Dessutom hann vi med ett besök på Stoorstålka med samiska designprodukter.

Söndagen inleddes med besök på Jokkmokks Tenn, där vi fick följa processen från råvara till färdig slöjdad produkt, i detta fall i tenn, men de arbetar också i silver och guld. Imponerande hantverks- skicklighet!

Slutligen besökte vi Ajtte Samemuseum, där vi fick lära oss mycket om samisk kultur och liv: smycken, koltar från hela sameområdet, jakt, djur och natur, bruksföremål men också om nybyggarliv och samexistens mellan samer och svenskar. Under hela resan i Norrbotten fanns Elise Tullnär Nilsson, ordförande i Norrbottens läns Hemslöjdsförening med som suverän guide.

Sent på söndagskvällen återvände vi hem fyllda av vackra vyer, mycken lärdom och inspiration

Annika Sahlin och Lillemor Eliasson

Härnösands hemslöjdsförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel