Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemska bilder på ryska homoövergrepp

Annons

Homosexuella som blir slagna, sparkade och utsatta för sexuell tortyr. Filmerna som sprids över världen inför OS i Sotji väcker avsky och sätter press på OS-sponsorerna.

Den internationella kritiken tilltar inför OS. Runt världen hålls i dag manifestationer i protest mot Rysslands lagstiftning mot "propaganda" för homosexualitet.

I 19 olika städer - däribland S:t Petersburg i Ryssland - hålls demonstrationer av organisationen All Out. Många äger rum framför olika McDonalds-restauranger, med anledning av hamburgerjättens stora OS-sponsring.

Samtidigt visar människorättsorganisationen Human Rights Watch med hjälp av förövarnas egna brutala filminspelningar hur homosexuella misshandlas och trakasseras i Ryssland, i många fall utan att myndigheterna agerar överhuvudtaget.

Det här är fascister som valt det lättaste bytet: de homosexuella. Och de behöver inte ens göra det i skymundan längre, säger HBTQ-aktivisten Igor Kotjetkov i HRW:s film.

Filmerna sprids nu på sociala medier och reaktionerna är starka. Personer som anklagas för att vara homosexuella jagas på offentlig plats eller lockas i fällor. De blir slagna, sparkade och förnedras grovt. Mord har också förekommit.

Håller du med om att du ska dödas? säger några våldsverkare till ett offer som tvingats erkänna sin läggning. Jag antar att det är mitt öde, svarar han.

En annan man tvingas våldta sig själv med en flaska.

Förföljelserna är utbredda och systematiska enligt HRW och HBTQ-grupper i Ryssland. Sedan 2012 har framför allt ett löst organiserat nätverk med radikala nationalister varit mycket aktivt. "Medborgargardet", som tagit sig det engelska namnet Occupy Paedophilia, har själva filmat hundratals övergrepp och spridit dem på nätet. Nätverket grundades av en ökänd nynazist, Maksim Martsinkevitj, som nu sitter häktad för andra brott. De motiverar sitt våld med att vilja sätta stopp för "pedofili".

President Vladimir Putin sade i OS-skidorten Krasnaja Poljana nyligen att homosexuella är välkomna till OS men han bad dem "lämna barnen i fred"Våldet sker i stort sett ostraffat, enligt HRW. Att polisanmäla är i princip meningslöst.

Internationella olympiska kommittén har upprepat att OS-stadgarna strikt förbjuder all form av diskriminering och att alla aktiva har rätt att uttrycka sig om vad de vill på exempelvis sina presskonferenser. Arrangörerna hänvisar å sin sida till en särskilt framtagen "demonstrationszon" - som placerats i Chosta-området, en dryg mil från närmaste OS-by och arena.

Mer läsning

Annons