Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmaseger när berättar-SM och en sprakande festival hölls i Nordingrå

Sagor och berättelser fick liv under helgens berättar- och teaterfestival på Mannaminne.
I samband med festivalen hölls det också SM i berättarslam där Monika Westin gick ut som segrare.
– Det känns helt fantastiskt, sa hon efteråt.

Med fokus på berättelser och folksägner bjöds helgens festivalbesökare in till berättarföreställningar i olika tappningar. Bland annat spelade eleverna i årskurs 5 och 6 på Nordingråskolan upp korta scener ur Nordingrås sägner och historier.

– Vi har gått in i Murbergets arkiv och letat reda på berättelser från trakten. Det är allt från troll och mylingar till ryssens plundringar som barnen sedan har fått bearbeta och skriva egna manus till, förklarade Sara Öhman, pedagog på Länsmuseet Västernorrland.

– När eleverna får jobba med historia på det här sättet så blir de mer intresserade av sin lokalhistoria. Och att få människor intresserade och själva vilja berätta vidare är precis det vi på Murberget strävar efter, fortsätter hon.

I samband med berättarfestivalen avslutades också den uppmärksammade utställningen av Greta Lindvalls storslagna bildvävar som visats på Mannaminne under sommaren.

På plats fanns också Ytterlennes musikanter Karin Skoglund och Anders Bohlin som med folkmusik och visor lotsade besökarna genom de olika vävarnas berättelser.

– Greta Lindvalls vävar skildrar berättelser ur det finska nationaleposet Kalevala, informerade Karin Skoglund de samlade.

Sagovandringar och konst i all ära, men det som verkligen gjorde helgen till en riktig berättarfestival var SM-finalen i berättarslam som hölls i Dragspelshuset på lördagen.

Bland de sex finalisterna fanns Sveriges absoluta berättarelit med bland annat den flerfaldige vinnaren och Härnösandsbördige Per Olsson som i år dock fick se sig besegrad av en annan lokalberättare: Monika Westin.

– Jag är helt överväldigad, det känns helt fantastiskt. Extra kul är det ju att vinna så här på hemmaplan.

– Nu ska jag hem och hänga upp diplomet på min skrytarvägg, sa hon glatt efteråt.

Läs mer: Konstsommar med guldkant på Mannaminne

Läs mer: Höga Kusten operafestival på Mannaminne