Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos Miriam Parkman är det färgstarkt och vintage som gäller: "Har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien"

Miriam Parkman har rötterna i Härnösand men som tonåring ville hon därifrån – nu kan hon tänka sig att flytta hem på sikt. Att hon älskar 40-, 50- och 60-talet syns tydligt i den lilla ettan i Järfälla där hon bor tillsammans med sambon Matti.
– Jag älskar färg och har en stor förkärlek för 50-talets Kalifornien.

TV: Titta in i ettan som är inredd med retro och finess.

Miriam Parkman häller upp kaffe i finservisen Rosmarin från Rörstrand som hon köpt på Myrorna. I köksskåpen förvarar hon sitt retroporslin och genom åren har hon samlat på sig en hel del.

Miriams 40–60-talsfrisyrer har blivit hennes signum och sedan några år håller hon kurser i hur man gör vintagefrisyrer – och intresset är stort.

– Jag gör det för att jag vill se ut så här. Det är rätt praktiskt, har jag lagt håret så håller det ju i flera dagar.

Miriam växte upp i Härnösand och flyttade hemifrån direkt efter gymnasiet.

– Jag längtade bort hela min tonårstid, jag tyckte inte att det hände något i Härnösand. I efterhand kan jag tycka att jag hade en tråkig inställning, säger hon och ler.

Miriam experimenterade med olika klädstilar och handlade på loppis och blev djupt förälskad i vintagekulturen.

– Förut köpte jag på mig allt, nu väljer jag med större noggrannhet.

Hon startade den nu vilande bloggen Miriams Kafferep, en livsstilsblogg där skrev hon om vintage, outfits och bakning. Hon hade många läsare och det blev en kul grej.

– Det var lite så att jag ropade ut i det vida internetet för att se om det fanns fler som delade mina intressen.

Syslöjden blev ett andningshål där kreativiteten fick spelrum och under gymnasieåren på Hantverk, mode och design i Sundsvall, fortsatte hon att utvecklas.

Trasmattan i köket gjorde hon under gymnasietiden, inspirerad av sin farmor Margareta Parkman som alltid vävt. Färgerna i mattan kommer från en dagdröm om Acapulco. Orange och turkos är Miriams färger, de återkommer i det mesta. Till och med på ögonlocken.

Lägenheten är inredd i vintagestil och vardagsrummets har delats av för att skapa en sovhörna. En bokhylla går längs hela ena väggen och i hörnet står sambon Mattis kontrabas. Möblerna är också hans och är en blandning av 30-, 40- och 50-talsmöbler. Bilderna på väggarna är gamla bioaffischer från olika westernfilmer.

– Jag har ju nästan alltid bott möblerat så jag har inte haft så mycket möbler, men jag gillar ju det här som tur är.

På en byrå står en filmaffisch som är Miriams, den köpte hon för många år sedan på Blå Porten utanför Härnösand.

– Den där Betty Grable- skylten har hängt med mig jämt och den markerar lite grann var jag bor. Där den står vet jag att jag bor. Jag flyttade in här efter jul och när den och mattorna på golvet var på plats så kände jag att: ”nu bor jag här”.

Miriam står på flera ben i arbetslivet. Förra våren gick hon ut den treåriga utbildningen på Handarbetets vänner, på Djurgården. Nu satsar hon helhjärtat på vävning och konstsömnad och tillsammans med sex unga kvinnor delar hon en studio i Årsta, Studio Supersju. Hon har ett butiksjobb men jobbar så mycket som möjligt i ateljén.

– Vi är en supergrupp, allt handlar om textil med olika inriktningar eftersom vi alla har olika bakgrund och skolor i bagaget, säger Miriam.

På den nätta soffgruppen ligger plädar och kuddar från Miriams resor. I höstas gjorde hon praktik på ett företag i Oaxaca i Mexiko och den färgstarka mattan under soffbordet kommer därifrån.

Inredningsstilen är en blandning av svenskt 50-tal, med mycket teakmöbler och rena linjer och det flirtar lite med 50-talets Kalifornien med mycket trä, växter och brokiga mönster i starka färger. Inredning är ett stort intresse och hon längtar efter att bo större.

– Än så länge går det bra att få byta lite blommor och flytta lite på kuddarna. Jag har ju alltid bott i samma rum som vardagsrummet och det skulle vara skönt att ha separata rum.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag hoppas att jag ska kunna väva mer. Vi tänker nog flytta norrut så småningom. Det finns inte en chans att jag kan köpa något här.

Miriams föräldrar har nyligen köpt ett hus i Nordingrå.

– Det är ett drömhus för under miljonen med havsutsikt, teak och öppen spis och allt som jag vill ha. Då kan jag inte köpa en sketen etta här för tre miljoner.

I sovavdelningen hänger Miriams kläder på en ställning. Hon lyfter fram en ungersk blus från 30-talet med fina broderier. Hon köper nästan alla kläder på second hand.

– Vintage håller ju fortfarande hundra gånger bättre, säger hon och hämtar en slitryajacka.

Tillsammans med sömmerskan Amanda Sharp har hon startat klädmärket Ethel Sharp. Ethel är Miriams andranamn.

– Vi bygger en slags karaktär av Ethel Sharp och vem hon var – en konstnär på 40- och 50- och 60- talet och det är hennes garderob vi efterskapar.

Hon fortsätter:

–Jackan har en typisk fritidsmodell, vi gör den med manchester och väv på ryggen. Den är lite skrytig och man får en kaxig känsla när man tar på sig den, säger Miriam och tar på sig jackan.

Studio Supersju har haft premiärvisning i en popup-butik på Galleri Fiberspace, ett galleri för textil konst på Söder i Stockholm. Där visade Miriam olika kuddar och en trasmatta i blått och rosa – laddad med symbolik – och en hyllning till sin farmor och mormor. Texten ”Vi ska fortsätta väva” lyser i knalliga rosa bokstäver i mattan.

– Trasmattan känns som en symbol för folkhemmet och alla kvinnor som har jobbat i det tysta.

Miriam Parkman finns på Instagram under namnet @miriamethel

FLER "HEMMA HOS":

Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA: