Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos Maja i Hudiksvall får julen lov att explodera: "Bästa tiden på året"

– Det här är bästa tiden på året. Jag älskar att pynta och julpyssla.
Maja Holmström graderar sig själv som en 11 på frågan hur mycket julgalning hon är, på en skala 1 till 10.

TV: Titta in hemma hos Maja.

Maja Holmström från Hudiksvall är bara 25 år, men hon har redan en tradition som hon älskar och försöker krama det mesta ur – julen. Hela året går hon och väntar på att startskottet ska gå (det är tidigast i november har hon och sambon kommit överens om) och när det gör det gäller det att gå "all in".

Redan i trappuppgången hörs Bing Crosbys lena stämma drömma om en vit jul och när Maja öppnar dörren bjuds vi direkt in i en varm och välkomnande adventsvärld. Belysningen är dämpad och när vi stiger in i vardagsrummet dras ögonen till de kulörta lamporna som lyser upp den lilla julbyn på en skänk vid fönstret.

Varje bord och hylla har prytts med någon form av stämningshöjande installation.

– Jag pyntar tidigt och mycket. Och jag pratar och tänker och sjunger jul hela tiden. Jag älskar att planera, köpa, slå in och rimma på julklapparna. Och julfilmerna, musiken, kläderna ... Allt!

Ett antal pepparkakshus med kristyrprydda tak finns på plats, kristallkronan i taket har dekorerats med myrten, renarna har placerats i mjuk mossa och lingonris med röda bär, och här finns också den lilla kyrkan med speldosa som spelar Stilla natt. I fönstren står tomtarna på parad, ja även Buddha har fått sig en luva. Om inte förr så övertygar oss doften av hyacint och levande ljus om att nu ÄR det jul.

– Ända sedan jag var liten har jag älskat julen och intresset startade nog med att jag fick pynta mitt rum som jag ville. Det här är verkligen min högtid!

Majas och sambons lägenhet har högt i tak, vita pardörrar med spegel och knarrande parkett i vardagsrummet. Genom de stora fönstren syns en upplyst Jakobs kyrka trona rakt över gatan.

Lägenhetens tidsanda och atmosfär styr till stora delar val av möbler och, som den här årstiden, stilen på det julpynt Maja satt upp.

– Jag älskar 50- och 60-tal, jag älskar retro. Och jag tycker det passar med vår lägenhet också, så då kör jag med den lite gammeldags stilen, säger hon.

Mycket av pyntet har hon snott med sig från föräldrahemmet, eller ärvt från mormor och morfar.

– När jag skaffar retrogrejer är det själva jakten jag är ute efter. Jag älskar att leta fynd på loppisar och titta i olika butiker. Jag tycker att det är fusk att handla på nätet, det är ju ingen konst, menar Maja Holmström.

Lagom till första advent åkte granen upp hemma hos Maja. Det är precis en sådan där sagogran som brukade synas i Astrid Lindgrens böcker – med skimmer från ljusen, slingrande glitter, kulor, små tomtar och pepparkaksgubbar. Mitt bland alltihop dinglar bokmärket med Rafaels ängel.

För en som är uppvuxen på 70-talet är igenkänningsfaktorn hög.

– Varje år köper jag minst en ny kula till granen, så den fylls på hela tiden.

De senaste åren har Maja också designat sina egna julkulor. På första advent stod hon i ett stånd på julmarknaden och sålde dem, men hon har några kvar i en korg som hon hämtar för att visa. De går i rött, guld och silver och motivet hon valt att måla på är Hudiksvalls karaktäristiska sjöbodar.

Samtalet glider in på Majas klänning – en mörkblå med kjol som avslutas i ett vintrigt landskap fyllt av julgranar, små röda stugor och tomtar.

– Jag och mina kusiner brukar ha kläder med något juligt motiv på oss på julafton. Ja, det kanske är mest jag som går bananas ...

Inne i sovrummet får vi en visning av de senaste årens kreationer. Det är några klänningar, men mest stickade tröjor med storhorniga renar, stjärnor och snöflingor och snögubbar. Maja är lärare och undervisar i svenska och religion och i klassrummet brukar tröjorna väcka en hel del munterhet.

– Det blir en hel del fniss bland eleverna, men det bjuder jag på, säger hon och skrattar.

Kyrkan med speldosa i köket är min favorit bland julpyntet. Den har jag ärvt av morfar och mormor.

Maja hävdar att en av de stora fördelarna med att vara vuxen och ha fått en stadig inkomst är att hon nu äntligen kunnat köpa sin älskade julby, som hon drömt om så länge. Hon ler mest hela tiden när hon visar hur hon har byggt upp den.

Här står de små pittoreska husen uppradade mellan snötyngda träd. Barnen sätter halsduken runt snögubbens hals, en bil kör iväg med julgran på taket, tomten har lastat släden full med klappar och i de upplysta stånden på torget säljs både varm choklad och nybakat bröd.

Nu tror ju vi att vi sett allt hemmet har att bjuda på i julväg. Men Maja har ännu ett ess i rockärmen.

I ett hörn ser vi plötsligt ett litet tåg som ångar fram på sin räls. Runt, runt julgransfoten kör det, fullastat med paket, och då och då tutar det så där som ett tåg fullt av jul ska göra.

Är det här en barndomsdröm som har slagit in?

Maja tittar sig runt i lägenheten, suckar lite samtidigt som hon ler lyckligt.

– Ja, det är det. Nu när man är stor och får bestämma själv, då kan jag verkligen låta julen explodera.

Läs även:

20 saker vi gör under jul- och nyårshelgen och sedan ångrar

TV: Gigantisk dansande tomte och flamingo i tomteluva trängs hos Marie: ”Jag har alltid överdrivit julen”

Julklappar som står ut – tidningsmöss och snögubbar av mjölkkartonger