Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga partibidrag utreds vidare

Annons

De blocköverskridande samtalen om att Sveriges politiska partier helt öppet ska redovisa sina partibidrag har brutit samman. Regeringen tänker nu lägga ett förslag på egen hand och får kritik.

Regeringens proposition går ut på att kräva att partiers intäkter på riksnivå redovisas öppet, medan redovisningen av mer lokala bidrag ska utredas vidare.

Partierna ska enligt det kommande lagförslaget kunna ta emot anonyma bidrag, eftersom Sveriges grundlag gör det svårt att förbjuda sådana bidrag. Men en parlamentarisk utredning ska tillsättas för att se över om anonyma bidrag i framtiden helt kan förbjudas.

"Vi vill omöjliggöra för partier att aktivt upprätta system för anonyma donationer i syfte att kringgå redovisningsskyldigheten", skriver justitieminister Beatrice Ask (M) och alliansföreträdare i konstitutionsutskottet på DN Debatt.

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige lagstiftning om redovisning av donationer till politiska partier. Europarådet har kritiserat den frivilliga överenskommelse som i dag finns mellan sju av de åtta riksdagspartierna som otillräcklig, och regeringen har som ambition att lagstiftning ska vara på plats före nästa års valrörelse. Den lagstiftning som regeringen nu föreslår kommer att gälla "partier som deltar i val till riksdagen eller Europaparlamentet", skriver de vidare.

Lagen innebär krav på att partierna årligen ska lämna in en intäktsredovisning till Kammarkollegiet med uppgifter om de intäkter partiet har erhållit på riksnivå. Det kommer att krävas att bidragsgivares identitet redovisas om det uppgår till ett tröskelvärde.

Det är beklagligt att vi ska få en lag som vi, redan från början, vet att den inte håller måttet, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Det blir KU som vid årsskiftet får ta sig an den proposition som regeringen nu har lovat att leverera.

Eriksson hävdar att regeringen har dragit benen efter sig och dåligt skött förberedelserna inför det förslag som till slut levererades från justitiedepartementet tidigare i år.

Det har funnits en irritation ifrån oss och Socialdemokraterna att det inte ser ut att komma förslag i tid och sedan när det kom var det otillräckligt, säger Eriksson.

Beatrice Ask har svårt att förstå kritiken att Moderaterna skulle ha velat fördröja en lagstiftning. Partiet har enligt henne snarare varit förutseende och nu fått rätt i att det kanske inte är så lätt att förbjuda anonyma bidrag eftersom regeringen bedömer att det kan strida mot grundlagen, om det görs på fel sätt.

Komplikationer med grundlagen måste man ta på allvar, säger Ask.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, tycker att åtminstone en sak är bra med justitieministerns besked: Att det nu verkligen kommer en proposition om partifinansiering på nationell nivå och att regeringens ambition är att en lagstiftning ska vara på plats innan valrörelserna drar i gång nästa år.

Men Damberg är besviken över och missnöjd med att anonyma bidrag inte förbjuds.

Det är lite som att man sätter en gallergrind för ytterdörren, men lämnar bakdörren olåst.

Socialdemokraterna anser, säger han, att det går att införa ett förbud mot anonyma bidrag utan att behöva ändra grundlagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hänvisar till att justitieminister Beatrice Ask anser att frågan om att stoppa anonyma bidrag över ett visst belopp rör grundlagsfrågor.

Hon har sagt att hon syftar till en lagstiftning som stoppar anonyma bidrag men att det måste vara förenligt med grundlag och att det därför tar längre tid att få fram den typen av lagstiftning. Men hon påpekar också att Moderaterna sedan två år tillbaka inte tar emot bidrag från personer över 20 000 utan att de offentliggör det. Och vi har inte tagit emot några bidrag från juridiska personer sedan 1976, säger Reinfeldt till TT

Mer läsning

Annons